20 yaş dişleri, konumu çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denilmektedir.
20 yaş dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğu için, ağzınızda bunlar için yeterli boşluk olmayabilir. Bu da yirmi yaş dişlerinin dişeti dokusunun veya kemiğin altında veya başka bir dişin yanında gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü oldukları zaman şişme görülmekte.
Sürme vakti geldiğinde, çeşitli genel ve/veya bölgesel nedenlerden dolayı ağızda yerini alamayan dişlere gömülü dişler denmekte. En sık üst ve alt yirmi yaş dişleri, daha sonra da üst üçüncü kesici dişler (köpek dişleri) ve nadiren de diğer dişler gömülü kalabildiği görülür. Süt dişlerinin köklerinin erimemesi, diğer dişlerin sürme doğrultularından çıkarak dişin önünü kapatması hali ağızda yer olmaması gibi pek çok sebeple dişler gömülü kalmakta.
Tedavi edilemeyen, sürekli arıza yaratan, iltihap odağı haline gelen, çevre dokuları veya dişleri tehdit eden, bir patoloji ile ilişkili yirmi yaş dişleri alınmalıdır. Diğer özel durumlarla ilgİli mutlaka kapsamlı bir dişhekimi muayenesi gereklidir.
Bazı durumlarda operasyona gerek olmayabilir. Gömülü dişlerin çekimi gerekli ise çoğunlukla lokal anestezi olarak yapılır. Bazı operasyonlar ise sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir. İşlem çene cerrahisinde uygulanan rutin bir cerrahi işlemdir
Ve normal diş çekiminden farklıdır. Yirmilik dişlerin çene kemiğindeki konumu, duruş pozisyonu,büyüklüğü, üzerinin kemikle kaplı olması veya mukoza ile kaplı olması çekimi zorlaştırabilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.