Yeme alışkanlıklarının değişmesi sonucu çene yapısı giderek küçüldüğünden, 20’lik dişler çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta fazlasıyla zorlanırlar. 20 yaş dişleri bilinen durumun aksine herhangi bir yaşta da çıkabildiği gibi, çene kemiğine gömülü olduğu durumlarda enfeksiyonlar ve yüzde şişmeler meydana getirir.
20'lik diş kendisine, çene kemiğinde uygun bir kemik mesafesi konumu bulduğunda, ileriki yıllarda çıkabiliyor. Bazen de ağızda oluşmadıkları için hiç çıkmıyor veya sadece yarı çenedekiler çıkabildiği durumlar tespit edilmiştir.
20’lik dişler hangi durumlarda mutlaka çekilmeli. Eğer çekilmezse ilerde ne tür sağlık problemleri oluşturur?
6 ay-1 sene gibi zaman aralığında daimi tekrarlayan, diş eti ve çene iltihaplanmalarında, ileri derecede çürüme durumlarında ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalarda dişin çekilmesinde fayda vardır. Çekilmedikleri zaman ağızda, diş kaynaklı kist ve tümörler meydana gelebildiği görülmüştür.
20 yaş dişleri, yiyecek artıklarıyla temasa geçtikten sonra etkili fırçalanamadığı için çeşitli ağız sağlığı sorunlarına neden olabilmekte. Bu da yiyecek artıklarının bu bölgeye yerleşmesine neden olur. Böylece burası bakterilerin üremesi için uygun bir zemin haline gelir. Dişlerin çürümesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu problemi yaşayan kişiler, bir sabah kalktıklarında yüzlerinde şişlik ve şiddetli bir ağrıyla uyanabilir. Ayrıca ağız kokusuna da neden olabilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.