Günlük hayatınızda, hayatınızı sürdürmek için yiyip içtiklerimiz plağın tekrar tekrar oluşmasına neden olur. Plak belirli evreye gelip olgunlaşmadan, yani yeterli mikrop nüfusuna ulaşmadan, diş üzerinden uzaklaştırılırsa dişlerimize ve diş etlerimize zarar veremez. Bu sebepten ötürü dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalayın denilmesinin ardındaki nedendir.
Dişleriniz dört boyutludur. Ön, arka, yan ve çiğneyici yüzleri vardır. Mikrop plağı tüm yüzlere, özellikle girintili çıkıntılı yerlere yapışmaktadır. Genellikle insanlar dişlerin sadece ön yüzleri kirlenirmiş gibi sadece o bölgeye yoğunlaşıp fırçalarla. 50 saniye gibi süren, bu eksik fırçalama işlemi de, sadece fırçalanan alanı korumaktadır.Fırçalanmayan bölgelerde ise; özellikle arka dişlerin çiğneme yüzleri ve dişlerin ara yüzlerinde plak hareketliliği bütün hızıyla devam eder. Yani bu bölgelerde çürük ve diş eti hastalığı için gerekli ortam sağlanmış olur.
Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak dişleri fırçalamaktan geçer. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimi. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde daha kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.