Ağız ve diş sağlığı ile ilgilenilen bölümlerde ihtiyaca göre birçok uygulama yapılmaktadır. Diş hekimleri özellikle hiperaktif çocuklar, korkusu olan insanlar veya engelli hastalar için özel olarak genel anestezi uygulamaları yapılabilmektedir.
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili ünitelerde verilen hizmetlerden bahsedecek olursak koruyucu diş hekimliğini inceleyerek başlayabiliriz. Diş yapılarının gelişimi esnasında ortaya birçok sorun çıkabilir ya da geçirilen hastalıklar diş ve çene yapısında aksaklıklara sebep olabilir. Bu bozulan formların düzeltilmesi, yeniden yapılandırılması ve belli bir estetik içerisinde uygulamaların sonuçlandırılması koruyucu diş hekimliği gözetiminde gerçekleştirilir. Oluşan bu sıkıntıların yeniden gerçekleşmesini engellemek amacıyla önleyici tedbirler almak da bu alan içerisinde yer almaktadır.
Diş, çene, yüz bölgelerinde oluşabilmesi muhtemel bozuklukları belirlemek ve bunların önüne geçmek için ortodonti uzmanları hastalara hizmet vermektedir. Mevcut bozuklukları gidermek, ilerlemesi önlemekle sınırlı kalmayıp hastayı iyi bir estetik görünüme kazandırma amacı ile tedaviler uygulanır. Tedaviler sonucunda hastanın fonksiyonlarının da işlevsel bir şekilde gerçekleştirilebilmesinin sağlanması çok önemlidir.
Bu bölümde çocuklara ve yetişkinlere ayrı müdahale edilmektedir. Tedavi sürecinde tedaviler sabit ve hareketli apareyler ile uygulanabilmektedir. Pekiştirme sürecinde ise tedavi sonucu elde edilen sonuçlar korunma amaçlı gerçekleştirilmektedir. Parmak emme, anormal yutkunma gibi kişiye özel faktörlere bağlı olarak gelişebilecek problemlerin önüne geçilmesi amacıyla alışkanlık kırıcı apareyler de hazırlanabilir.
Dişlerde oluşan çürükler sinir dokusuna kadar ilerlerlerse diş enfeksiyonuna neden olabilirler. Bu eğer zamanında fark edilirse dişler kanal tedavi aşamasına gelmeden tedavi edilerek canlılığını koruyabilir. Ancak eğer geç fark edilmişse diş içerisindeki sinir dokusunu canlı tutmak mümkün olmaz ve endodontik diş tedavisi uygulanması gerekir. Böylece dişin canlı olmasa da ağızda kalması sağlanabilir. Ancak en mükemmel implant bile gerçek bir dişin yerini tutamaz. Tedavi yapılmayan çürük dişler tüm vücudu etkileyebilecek enfeksiyon alanı oluşturabilmektedirler. Kanal tedavisi ile bu olumsuz durumun önüne geçilebilir.
Diş eti hastalıkları da diş çürükleri kadar önemli bir sağlık durumudur. Genellikle hastaların farkında olmadan ilerlediği hastalıklardır ve oldukça ilerlemiş bir durumda hastalar fazla vakit geçirerek doktora başvurma ihtiyacı duyarlar. Diş eti hastalıkları halk arasında pek önem verilen bir konu olmamasına rağmen aslında çok ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Diş eti hastalıkları ilerleyerek kemik erimesi gibi hastalıklara yol açarak ileriki aşamalarda birden fazla dişin kaybına sebep olabilir. Diş eti ve dil de dişlerle fırçalanarak bir nebze kişisel olarak korunma sağlanabilir. Ancak periyodik doktor kontrolü şarttır.
Kök ucu lezyonları, kemik içi kistleri, kemik efektleri, gömülü dişler ve 20 yaş dişleri gibi özellikle çene kemiğini ilgilendiren sıkıntılı durumlarla çene cerrahisi ilgilenir. Gelişen teknolojiyle de klinik muayenede fark edilemeyen birçok sorun panoramik röntgen çekimleri ile gözlemlenebilmektedir.
Kaybedilmiş bir dişin fonksiyonunu yerine getirme amaçlı ve estetik görünümü sağlama amaçlı olarak uygulanan cerrahi yöntem ise implantolojidir. Diş kaybı yaşayan kişilerde kemik küçülme göstererek kendini geri çeker. İmplant uygulaması kemik kayıplarının önüne geçilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Diş eti hastalıklarının ve diş çürüklerinin en büyük kaynaklarından biri diş plaklarıdır. Fırçanın yeterince etkili olamadığı yerlerde diş renginde oluşan bu yapışkan maddeler içince birçok patojen mikroorganizma bulundurur. Bu plaklar tespit edilip temizlenmediğinde diş minesi zarar görür ve çürükler oluşur. Klinik ortamlarda dişlerde oluşan plakların belirlenmesi plak boyama ile gerçekleştirilir. Bundan sonrasında ise kişiye özel bakım planı hazırlanır. Ayrıca unutulmamalıdır ki sağlıklı diş etlerinde kanama olmaz. Diş etlerinizde kanama varsa mutlaka bir uzman diş hekimine görünmek gereklidir.
Bunlar dışında dişlerin tümü ya da tümüne yakını zarar görmüş kişiler için protezler tasarlanabilmektedir. Ayrıca son zamanlarda birçok sebeple dişte oluşan lekeleri ve kötü görünüme yol açan renklenmeleri diş beyazlatma yöntemleri ile düzeltmek de oldukça tercih edilen bir temizleme operasyonudur.
Bilgilendirme amaçlıdır.