Beyin MR Spektroskopi
Manyetik rezonans spektroskopi beyindeki metabolitlerin miktarını ve dağılımını ölçen bir MR yöntemidir. Bu metabolitlerin kimyasal kompozisyonları arasındaki farklar bir grafik şeklinde gösterilir. Beyin MR incelemelerinde görülen kitle lezyonlarının ayırımında (habis tümör, abse, demiyelinizan hastalık vs) çok yararlı bir incelemedir. Bu hastalıkların ayırımı, tümörlerin habaset derecesinin belirlenmesi tedavi planlaması yönünden hayati önem taşır. Ayrıca cerrahi olarak ve/veya radyoterapi ile tedavi edilmiş hastaların takibinde, tümör nüksü ve radyasyon hasarı ayırımının yapılmasında kritik rol oynar.
Bu yöntemle başarılı sonuçlar elde edilmesi için yüksek manyetik alan gücü olan Beyin MR aygıtları (3 Tesla) gerekmektedir. Merkezimizde kurulu olan ve teknik özellikleri yenilenmiş olan 3T GE HDxt cihazı ile yüksek kaliteli MR spektroskopi incelemeleri yapmaktayız.
Perfüzyon MR
Perfüzyon MR beyin kanlanmasını gösteren, inme hastalarında difüzyon MR incelemesi ile karşılaştırılarak tıkanan beyin damarının anjiografi yöntemiyle acil olarak eritilerek tedavi edilmesi kararı verilmesinde önemli rol oynayan bir yöntemdir. Perfüzyon MR incelemesi bunun dışında beyin tümörlerinin habaset derecesini göstermede, ameliyat, radyoterapi, kemoterapi gibi yöntemlerle tedavi sonrası ortaya çıkabilecek nüks veya gerilemenin takibinde çok önemli bilgiler sağlar. Bu incelemede 3 Tesla gücünde Beyin MR cihazının üstünlüğü bilinmektedir.
MR Traktografi
Difüzyon-tensor traktografi beyin hücrelerinin birbirlerine bağlanarak oluşturduğu özel fonksiyonları olan yolakların görüntülenmesini sağlar. Beyin tümörleri ile bu yolakların ilişkisi ve komşuluğunun gösterilmesi tümör cerrahisinin planlanmasında ve tümörün hastaya zarar vermeden çıkartılmasında önem taşır. Ayrıca inmede, multipl sklerozda, omurilik hasarlarının gösterilmesinde kullanılır.
Fonksiyonel MR
Bazı beyin fonksiyonlarının beyinde yer aldığı merkezi gösterebilen bir yöntemdir. Hastanın önceden belirlenmiş komutları (parmak saymak, gözüne yansıtılan imajları sessizce okumak gibi) ardışık olarak yerine getirmesi sonucunda beyinde buna ait merkezdeki kan akımı artar. Ortaya çıkan sinyal intansite artışı renklendirilerek görüntülenir. Yüksek manyetik alan gücüne sahip cihazlarda yapılması daha iyi sonuçlara ulaşılmasını sağlar.
Bilgilendirme amaçlıdır.