Birbirinden farklı olan birçok böbrek rahatsızlığı vardır. Böbrek rahatsızlıkları, tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Böbrek yetmezliği, böbreklerin görevlerini tam olarak yerine getirememesi durumudur. Böbrek yetmezliği olan biri diyalize, hatta böbrek nakline ihtiyaç duyabilir.
Böbrek yetmezliğinin en çok görülen sebepleri arasında şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve damar sertleşmesi sayılabilir. Bazı böbrek rahatsızlıkları böbrek iltihabına neden olur. Vücudun bağışıklık sistemi bu tehlikeye karşı saldırıya geçer ancak bu da böbrekte ek hasar oluşturur. Bazı böbrek rahatsızlıkları tamamen böbreğin şekli ve büyüklüğü ile ilgiliyken, bazıları işlevi ile ilgili problemlerdir. İşlevsel bozukluklar hem anne hem de babadan devralındığı için nadir görülürler. Diğer yaygın sebepler, böbreğin dokusuna zarar veren toksik ilaçların kullanımı ve prostat problemi gibi böbreği tüketen sistem tıkanıklıklarının oluşması sonucu görünür.
Böbrek rahatsızlığının teşhisinde, ilk etapta idrar ve kan testi gerekir. Böbrek hastalığı tedavisinde, rahatsızlığın sebebi ve süresi belirleyicidir. Doktorunuz böbrek hastalığının temel sebebini tespit ettikten sonra onun tedavisine yoğunlaşacaktır. Bakteri temelli bir rahatsızlık söz konusuysa, doktorunuz antibiyotik tedavisini tercih edebilir. Bağışıklık sistemi temelli böbrek iltihabının tedavisi daha zordur. Doktorunuz bağışıklık reaksiyonunu bağışıklık bastıran ilaçlar ile kontrol altına almaya çalışacaktır; ancak bu her böbrek iltihabında işe yaramayabilir. Akut böbrek yetmezliği tedavisinde ise altta yatan nedeni tedavi etmek genellikle böbrek fonksiyonlarını normale çevirir. Bütün böbrek hastalıklarında ise yüksek tansiyonu engellemek, hastalığın ilerleyişini ve böbrekte zarar oluşumunu önlemek için çok önemlidir.
Böbrek yetmezliğinin son evrelerinde ise diyaliz veya böbrek transferi ile tedavi gerekmektedir. Diyalizde vücuttaki kan filtre edilir ve temiz kan vücuda geri döndürülür. Genelde haftada bir gün 3-4 saatlik seanslar ile gerçekleşir. Böbrek nakli ise sağlıklı böbrek ile hastalıklı böbreğin yer değiştirmesi işlemidir. Böbrek nakli %80 oranla başarılı gerçekleşmektedir. En büyük tehlike vücudun yeni böbreği reddetmesidir. Bunu engellemek için bağışıklık sistemini baskı altına alan güçlü ilaçlar verilir. Kişi bazı kanser türlerine ve enfeksiyonlara karşı daha hassaslaşabilir. Buna karşın, normal ve sağlıklı bir hayat şansına kavuşmuş olur.
Böbreğin vücudumuzda üç büyük rolü vardır. Atık ürünleri vücuttan atmaya yarımcı olurken kandaki toksinleri de tutar. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi veya kan basıncının düzenlenmesi gibi önemli görevleri kontrol eden hormonların üretilmesine yardımcı olur. Ayrıca, vücudumuzdaki minerallerin, elektrolitlerin ve sıvıların seviyelerini düzenler. Vücutta dolaşan kan, böbreklere geçer. Kandaki artık ürünler, artan tuz ve su burada filtrelenir. Böbreğin bu hassas konumundan dolayı, çalışmayan bir böbrek vücudun işleyişinde ciddi bir problem yaratır. Vücutta biriken atıklar, vücudun düzgün çalışması için gerek kimyasallar da dengesizlik yaratabilir. Böbrek ile ilgili endişeleriniz var ise en kısa zamanda doktorunuza görünmelisiniz. Erken teşhiste böbrek rahatsızlıklarını aşma şansı daha yüksektir.
Böbrek idrar ürettiği için semptomların en başında idrar ile ilgili olanlar gelir. İdrarda hissedilebilir ve gözle görülebilir bir değişiklik varsa vakit geçmeden doktorunuza görünmeniz gerekir. Kas ve beyin yorgunluğu, kaşıntı, ağızda metalik tat, nefes alma zorluğu, üşüme, hafıza problemleri, unutkanlık, odaklanamama, bacak ve sırt ağrıları gibi semptomları ciddiye almanız gerekir. Bütün bu semptomlar böbrek rahatsızlığını işaret ediyor olabilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.