Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Boyun Fıtığı Belirtileri


Boyun fıtığı kişinin günlük yaşamında pek çok olumsuz sonuç doğurabilen bir hastalıktır. Tedavi için doğru teşhisin konulmasının önemi büyüktür...

Boyun Fıtığı Hakkında Genel Bilgiler

Omurga sisteminde yer alan boyun omurlarının arasında bulunan disklerin çeşitli sebeplere bağlı olarak yapısında meydana gelen bir yıpranma boyun fıtığı olarak adlandırılır. Bir diğer deyişle, disk yapısının iç kısmının, dış kısmı yırtması ve sinirler üzerinde baskıya sebebiyet vermesi boyun fıtığını meydana getirir. Genellikle iki türlü olarak karşımıza çıkan boyun fıtığı belirtileri akut ve kronik şeklinde tanımlanmaktadır. Hastalığın ilerleme durumuna göre belirtiler arasında farklılıklar meydana gelebilir. Zamanında müdahale edilmemesi halinde yaşlılık evresinde kireçlenme şikayetiyle birleşerek hastanın günlük rutin aktivitelerinin önünde bir engel teşkil edebilen hastalık, sinir köklerini ve omuriliği etkiler. Boyun fıtığı hastalığının oluşumu belirli meslek gruplarında daha yaygındır. Özellikle masa başı çalışan, spor aktivitelerinden uzak bir yaşama sahip olan, ağır işlerde faaliyet gösteren kişilerin boyun fıtığıyla karşılaşma riski yüksektir.

Ağrı ve Uyuşma Boyun Fıtığı Teşhisini Güçlendirir

Bilinenin aksine, fıtık yalnızca boyun bölgesindeki bir ağrı şeklinde görülmemektedir. Ağrının vücudun farklı bölgelerinde de yayılım göstermesi tanı ve teşhis için büyük önem taşımaktadır. Sık karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri arasında ağrı ve uyuşma hissi yer alır. Kol kısmına doğru yayılım gösteren tek taraflı bir ağrı ve ağrıya bağlı bir güç kaybı fıtık teşhisini güçlendirir. Bazı hastalarda yaşanan kuvvet kaybı hafif eşyaların dahi taşınamaması şeklinde görülebilir. Uyuşma hissi kimi zaman hastanın kol kısmından parmak uçlarına kadar yayılmaktadır. Yürüme problemleri ve denge kaybı da boyun fıtığı için bir belirti olarak görülebilir. Boyun hareketlerini gerçekleştirirken zorlanma, elektriklenme, baş dönmesi gibi sık rastlanan belirtiler de bulunmaktadır.

Risk Faktörleri Göz Önüne Alınmalı

Boyun bölgesi bel bölgesine göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle deformasyon süreci genç yaşlarda meydana gelebilir. Bazı hastalar boyun fıtığı belirtileri bakımından daha yatkın bir grupta yer alabilmektedir. Örneğin; uzun boyunlu kişiler, kısa boyunlu kişilere oranla fıtık belirtilerini erken yaşta hissedebilir. Nedeni, kas yapısındaki zayıflık ve yaşam biçiminin bu zayıflığa olan yatkınlığı şeklinde yorumlanmaktadır. Ailede fıtık rahatsızlığı bulunan bir yakının olması da durumu güçlendiren bir etmendir. Bu tip yapısal özellikler haricinde aşağıdaki etmenler de boyun fıtığı riskini arttırmaktadır;

  • Travma ve kazalar,
  • Mesleki bakımından vücut bütünlüğünü zorlayan bir işte çalışmak
  • Yanlış yapılan boyun hareketleri, boynu zorlama,
  • Yanlış oturuş pozisyonları
  • Boyun ağrılarına sebep olabilecek ev aktiviteleri,
  • Boyun kaslarında olası bir zayıflık,
  • Bilgisayar karşısında uzun süre aynı pozisyonda oturmak

Tedavi Sürecinde Doğru Teşhis Önemlidir

Her boyun ağrısı fıtık sebebi olamayacağı gibi, hastalığın teşhisinin doğru yapılması erken tanı açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle kollarda meydana gelen kuvvet kaybının derecesi göz önüne alındığında tedavinin en kısa sürede yapılması gerekmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 7 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
31 Mart 2018 Cumartesi - 14:01

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa