Obezite vücuttaki yağ hücrelerinde depolanan enerjinin sağlığı tehdit edecek oranda artmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi "sağlığı bozacak şekilde vücutta yağ birikmesi" olarak tanımlamaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'ini, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25'in, kadınlarda ise %30'un üzerine çıkması obeziteyi meydana getirir.
Uzmanların çağımızın hastalığı olarak ifade ettiği obeziteye neden olan faktörlerin başında düzensiz beslenme ve hareketsizlik gelir. Teknolojinin gelişmesi günlük hayatı kolaylaştırmakla birlikte, kişilerin günlük hareketlerini kısıtlayarak hareketsiz bir yaşama sebep olmaktadır. Fast food yeme, hazır gıda tüketiminin artması, öğün atlama, hızlı yemek yeme, tek tip beslenme gibi zararlı beslenme alışkanlıkları obeziteye davetiye çıkarır. Hareketsizlikle birleşen kötü beslenme düzeni vücutta yağ birikiminin artmasına neden olur çünkü böyle bir durumda kişinin aldığı günlük enerji miktarı tükettiğinden çok daha fazla olacaktır. Bunların yanında psikolojik rahatsızlıklar, genetik yatkınlık, nörolojik ve fizyolojik faktörler de obezitenin nedenleri arasındadır.
Obezite sıklıkla şişmanlıkla bağdaştırılsa da, gördüğümüz her kilolu kişi obez değildir. Kişinin obez olup olmadığı uzmanlar tarafından yapılan birtakım tetkikler sonucu anlaşılır. Obezite teşhisinde kullanılan en yaygın yöntem vücut kitle indeksidir. Vücut kitle indeksi vücut ağırlığın boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Vücut kitle indeksine göre kilo durumu şu şekilde sınıflandırılır:
▪ VKİ 18.50 nin altı: Zayıf
▪ VKİ 18.50-24.99 arası: Normal
▪ VKİ 25.00-30.00 arası: Kilolu ya da obezlik öncesi dönem
▪ VKİ 30.00-40.00 arası: Obez
▪ VKİ 40.00 ın üzeri: Morbid Obez (hayati riski yüksek obezite)
Vücut kitle indeksi önemli bir ölçüt olsa da teşhis uzman bir doktor tarafından konulmalıdır. Bu teste göre obezlik riski altında olan kişilerin en kısa sürede doktora görünmesi gerekmektedir.
Obezite neden hayati risk taşır?
Obezite günlük hayatı zorlaştırmanın yanında çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Obezitenin neden olduğu hastalıkların başında şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları gelir. Felç, böbrek yetmezliği, depresyon obezitenin neden olabileceği problemlerden bazılarıdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.