Check-up, “Kişisel sağlık taraması” olası hastalıkları erken dönemde tespit ederek, Önlem almayı ve böylece kişinin sağlıklı kalması amaçlanır. “Kişisel sağlık taraması”; belirgin bir şikayeti olmasa da insanlarda gizliden gizliye oluşmaya başlayan rahatsızlıkların, henüz erken aşamadayken saptanması amacıyla yapılan muayene ve tetkiklerdir. Check-up, bir başka deyişle Genel Sağlık Kontrolü, hiçbir şikayet ve hastalığı olmasa dahi tüm kişilere en az yılda bir, düzenli olarak yapılması gereken bir tarama yöntemidir.
Check up yaptırmak kişinin yaşam kalitesini arttırırken özellikle ailesinde olan kronik bir rahatsızlığın teşhisi için de önem arz etmektedir. Günümüzde olası bir kanser hastalığının teşhisi, yine kişinin belirli süreçlerde yaptıracağı Check up ile erken zamanda tespit edilebilmektedir.
Check up her hasta için kişiye özel olarak yapılmaktadır. Hastanın işlem öncesi yaş aralığının, cinsiyetinin, genel sağlık durumunun, kullanmakta olduğu ilaçların, varsa geçirdiği ameliyatların, şikayetlerinin ve alışkanlıklarının bilgisi alındıktan sonra en doğru sonuca varılması amaçlanmaktadır. Hekimler tarafından yapılan değerlendirmeye göre kişiye özel check up hizmetinin sağladığı en önemli yarar, tedaviye erken süreçte başlanılacak olunmasıdır.
Kliniğimizde yapılan check up sürecinde genel kalp muayenesi, kan basıncı, solunum ve kalp seviyesindeki hız oranı vb. yaşamsal değer taşıyan verileri incelenmektedir. Sonraki adımlarda check up programının içeriğine göre laboratuvarda incelenecek tahliller gerçekleştirilmektedir. Hastanın kalp ve damar yollarının kontrol edilmesi, cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak kadın doğum veya üroloji muayenelerinin yapılması, akciğer grafisi, diş muayenesi, tüm abdomen ultrason, sedimantasyon, gaitada gizli kan bulgularının değerlendirilmesi yine program dahilinde gözden geçirilen aşamalardan bazılarıdır.
Özellikle kadınlar için smear incelemesi ve meme ultrasonu gibi onkolojik check up programı dahilinde yapılan muayeneler süreç adına atılan önemli adımlarından biri olarak bilinmektedir. Erkeklerde ileri yaşlarda gözlemlenen ürolojik rahatsızlıkların tespiti de check up hizmetinin önemli bir parçasıdır. Hekimler, muayene sonrasında ortaya çıkan bulgulara göre farklı testlerin yapılmasını da gerekli görebilmektedir.
Check up programının içeriği, yapılacak işlemin süresini belirleyen faktördür. Genellikle program kapsamındaki incelemelere göre ortalama bir gün içerisinde hastanın işlem süreci tamamlanmaktadır. Daha sonra hekimlerin oluşturdukları durum değerlendirmeleri, laboratuvar analizleri ve raporlar en kısa sürede hastaya teslim edilmek üzere hazırlanmaktadır. Check up süresini etkileyen bir diğer önemli faktör de hekimlerin hastanın sağlık durumuna yönelik gerçekleştirdikleri hassas incelemelere bağlıdır. Sürecin kısa veya uzun vadede tamamlanması incelemenin içeriğine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle check up ne kadar sürer sorusu için önemsenmesi gereken asıl durum, hastanın erken teşhisi gerektirecek rahatsızlıklarına karşı detaylı bir incelemenin kaçınılmaz olduğu gerçeğidir.
Check up hastanın yaş, cinsiyet, genetik faktörleri, yaşamı içerisinde karşılaştığı rahatsızlıklar, yaşama biçimi, şikayetleri gibi veriler elde edildikten sonra yönlendirilebileceği bir program dahilinde pek çok poliklinik hizmetini içermektedir. Genel check up programları kapsamında yapılan incelemeler ağırlıklı olarak;
Bilgilendirme amaçlıdır.