Çocuk gelişimi birey yetişkinliğe eriştiğindeki kişiliği için oldukça önemlidir. Çocuğunuz için en iyi olanına karar vermeniz ve hata yapsanız da bunu telafi edebilmeniz oldukça önemlidir.
Çocuğunuzun psikolojik gelişimini;
Motor gelişim, Dil gelişimi, Sosyal gelişim ve kişilik gelişimi olarak sınıflandırabiliriz.
Çocuğun motor gelişimini, yetişkin bir insanın yapacağı güdüsel hareketleri ve becerilerini geliştirme süresi olarak düşünebilirsiniz.
Dil gelişimini ise taklit ve güdüye bağlı olarak konuşmayı öğrenmesi şeklinde açıklayabiliriz.
Sosyal gelişim ve kişiliğinin gelişimi ise süreklilik arz eden ve sizden bağımsız bir birey olmasını sağlayan önemli etkenlerdir.
Bazı ebeveynler çocuğunun yaşamsal faaliyetlerini sağladığı müddetçe iyi bir birey olarak yetişeceğini düşünür. Ancak işin aslı bu kadar kolay değildir. Bunun büyük bir sorumluluk olduğunu ve çocuğunuzla ilk aylardan itibaren sürekli iletişim halinde olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Tutarlılık
Anne ve babanın benzer olaylara aynı tepkiyi vermemesi çocuğun kafasında soru işaretleri oluşturacaktır. Çocuklar en iyi şekilde taklit ederek öğrenirler. Ona örnek olacağınızı unutmayın ve olaylara tepkilerinizi benzer tutmaya çalışın.
Tepkiler
Çocuğunuza vereceğiniz tepkiler ne çok yersiz ne de abartılı olmalıdır. Ona ilk zamanlardan itibaren normal bir birey gibi davranmanız önemlidir.
Ödül
Çocuğunuzun güzel ve örnek davranışları onaylanmalıdır ve takdir duygusunu tatması gerekmektedir.
Ceza
Hatalı davrandığı durumlarda uzmanlardan yardım alınarak uygun cezalar verilmeli, hatasını anlaması gerekmektedir. Onu dışarıdaki yaşama en iyi şekilde hazırlamalı, toplum kurallarını öğretmelisiniz.
Onu Birey Olarak Kabul Edin
Çocuğunuzun yaptığı bir hatayı sadece cezai yaptırımla değil mantıklı ve geçerli sebeplerle de açıklamalısınız. Onlara söz hakkı vermeniz, kişiliklerine karşı saygılı olmanız, sevildiklerini hissettirmeniz kişisel gelişimi açısından son derece önemlidir.
İlk üç ay içinde;
Bebek annesini tanır belirli tepkiler verir. Dinlediğini yüzünden anlarsanız ve yüzünde hep meraklı bir bakış olur.
Üç altı - ay arası;
Gülümseyerek anne ve babasına uzanmaya çalışır. Sarılmak ister etrafındaki oyuncakları ve yemekleri ağzına götürebilir.
Altı - on iki ay arası;
Oyuncakları ile ilgisi dağılmadan 15 dakika kadar oynayabilir, etrafındaki kalıcı olmayan misafirleri tanır, annesini bir süre görmezse endişelenir. İki heceli sözcükleri çıkarmaya bu dönemde başlar.
On iki - on sekiz ay arası;
Artık kendi başına yemek yiyebilmektedir, bardakla dökmeden su içebilir ve rahatlıkla dolu bir bardağı taşıyabilir konuma gelmiştir. Bu dönemde onu giydirmek kolaylaşır giyinirken huysuzlanması azalır. Çalan müzik ile birlikte ritim tutabilir.
Yirmi dört ay sonrası
Tuvaletini söyleyebilir, istendiğinde ufak komutları yerine getirerek erişkinler ile etkileşime girer, taklide dayalı oyunlar oynayabilir, diğer çocuklarla da oyun oynar, oyuncaklarını diğer çocuklardan kıskanır, rahat su içer, yemek yer.
İki - üç yaş arası;
Çeşitli sosyal oyunlar oynayabilir, masa hazırlarken size yardım edebilir, çatal kullanımı iyi bir seviyeye yükselir, tuvaleti olduğunu söyleyebilir, kendine diğer ailelerin çocuklarından bir sosyal çevre oluşturmaya başlar.
Üç - dört yaş arası
Artık kendini rahatça ifade edebilmektedir. Yetişkinlerin ona söylediklerini de aynı rahatlıkla anlar. Kurallara uymaya çalışır, neyin onun için iyi neyin kötü olduğunu anlar ve kurallara göre davranır. Tuvaletini rahatça tutar ve altını ıslatmamayı öğrenir.
Çocuklarınız için önemli olan gelişim çağı onun ileride nasıl biri olacağını önemli ölçüde belirler. Siz de bunlara dikkat ederek çocuğunuzun yaşamını tayin edebilir, onun için iyi bir gelecek yaratabilirsiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.