Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Dijital Mamografi


Erken Teşhiste Yeni Bir Teknoloji: Dijital Mamografi Meme kanseri kadınlarda görülen ölüm oranı en yüksek

Erken Teşhiste Yeni Bir Teknoloji: Dijital Mamografi

Meme kanseri kadınlarda görülen ölüm oranı en yüksek kanser türüdür. Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hasta için hayati önem taşır. Günümüzde meme görüntülenmesinde kullanılan yeni yöntemler sayesinde meme tümörlerinin erken dönemde teşhisi kolaylaşmıştır.

Dijital Mamografi nedir?

Düşük doz X ışını kullanarak görüntü elde edilmesini sağlayan mamografi, memenin görüntülenmesi için kullanılan en temel uygulamadır. Dijital mamografi, görüntünün klasik mamografi yöntemindeki analog dedektörler yerine dijital dedektörlerin kullanılmasıyla üretildiği cihazlardır. Dijital ortamda elde edilen görüntü özel ekranlara aktarılıp incelenir ve istenirse film üzerine de basılabilir.

Dijital Mamografi nasıl yapılır?

Dijital mamografi, klasik mamografi ile aynı şekilde yapılır. Görüntü elde etmek için memenin görüntü dedektörü ile kompresyon plakası arasına bir miktar sıkıştırılması gerekir. Sıkıştırma acı duyulacak miktarda değildir, sadece çok az bir baskı hissedilir. Sıkıştırma memenin hareket etmesini önleyerek kaliteli görüntü elde edilmesini, memenin kalınlığını azaltarak memenin daha az X ışınına maruz kalmasını ve meme içerisinde birbirinin üzerine binen dokuların açılmasını sağlayarak olası tanı hatalarının oluşmasını engellemektedir. Mamografide her memenin önden ve arkadan iki ayrı görüntüsü alınır. İşlemin yapılacağı gün deodorant ya da pudra kullanılmamalıdır. Mamografi her dönemde yapılabilecek bir işlem olsa da göğüs hassasiyetini önlemek açısında en ideal zaman adet bitiminden sonra ki haftadır. Hasta gelirken varsa eski mamografilerini yanında getirmelidir.

Dijital Mamografinin avantajları nelerdir?

  • Klasik mamografide, X ışını memeyi geçerek filme ulaşır. Dijital mamografide ise X ışını memeyi geçtikten sonra yüksek çözünürlüklü dedektörler tarafından algılanır ve görüntü dijital ortama aktarılır.

  • Dijital mamografinin klasik mamografiye göre en büyük avantajı radyasyon oranını %30'a varan oranda düşürmesidir. Görüntülerin ekran üzerinde işlenebilmesi sayesinde hastaya ikinci bir işlem uygulanmaz bu sayede hasta radyasyona daha az maruz kalır.

  • Klasik mamografiye kıyasla meme daha az sıkıştırılır, bu yüzden işlem hasta için daha rahat geçer.

  • Meme kanserinin erken dönemlerindeki en küçük bulguları bile kolaylıkla algılar, bu yüzden erken teşhiste tartışılmaz bir üstünlüğe sahiptir.

  • Hastadan elde edilen görüntüler dijital ortamda arşivlenebilir, başka doktorlara gönderilmesi ve diğer uzmanlar tarafında incelenmesi çok daha kolaydır.

  • Dijital mamografide şüpheli alanlar bilgisayar destekli tanı programları (Computer Aided Detection) sayesinde işaretlenir. İşaretlenen alanlar radyoloji uzmanları tarafından tekrar incelenir ve belirginliği az olan bulguların gözden kaçırılması engellenmiş olur.

Dijital Mamografi

Kadınlar ne sıklıkla mamografi çektirmelidir?
40 yaşından sonra her kadın yılda bir kez mamografi çektirmelidir. Aile ve yakın akrabalarda meme kanseri olan kadınlar yüksek risk grubundadır. Bu durumda tarama kan bağı olan kişiye kanser tanısının konulduğu yaştan 10 yıl önce başlamalıdır. Risk grubunda olmaya genç yaştaki kadınlarda ise tarama klinik muayene ile gerek görüldüğünde yapılmalıdır.

Dijital Mamografi meme kanseri teşhisinde ne kadar etkilidir?
Dijital mamografi meme kanseri teşhisinde kullanılan en etkili yöntemdir. Ancak bazı kadınlarda meme dokusunun yoğun olması nedeniyle küçük kitleleri görmek zordur. Bu tip meme yapısına sahip olan kadınlarda ultrasonografi ve/veya MR gereklilik halinde yapılması gerekebilir.

Dijital Mamografinin riski var mıdır?
Kimi hastalar mamografi yöntemini radyasyon riski olarak algılarlar ancak bu doğru değildir. Meme kanserinde erken tanının önemi düşünüldüğünde maruz kalınan radyasyon önemsiz kalmaktadır. Alınan radyasyon dozu çok düşük olup ihmal edilebilir düzeydedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 3 kez değerlendirilmiş ve ortalama 4 yıldız verilmiş.
01 Nisan 2015 Çarşamba - 18:03

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa