Diş sağlığı, insanın genel vücut sağlığı ile doğru orantılı olduğundan diş bakımı ve sağlığı konusunda oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Bu konuda yapılması gerekenler düzenli diş fırçalamak, herhangi bir diş problemi oluştuğunda uzman diş hekimlerine başvurmak olarak sıralanabilir.
Sosyal çevrede ise dişlerin sağlıklı olması kadar beyaz olması ve düzenli olması da önemlidir. Yiyecek ve içecekler, sigara ve düzenli diş fırçalamama gibi nedenlerden dolayı beyazlığından uzaklaşan dişleri beyazlatmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Sıkça kullanılan diş beyazlatma yöntemleri;
Diş sağlığı oldukça önemli olduğundan beyazlatma işleminin diş hekimi desteğiyle yapılması ilk tavsiye edilen yöntemdir. Bu yöntemde uzman hekim, lazer ve diğer beyazlatma tekniklerini kullanarak bu işlem için uygun ve steril araçlarla işlemi gerçekleştirir.
Kişinin diş hekimine gitmeden ve dişlerine zarar vermeden yapabileceği diş beyazlatma yönteminde ise düzenli diş fırçalanması ana esastır.
Diş sağlığı ve bakımı kişinin dışarı açılan penceresidir. Sağlıklı ve bakımlı dişler kişinin özgüvenini artıracağı gibi toplumda göreceği ilgi ve saygınlığında en etkileyici unsurlarındandır. Bu nedenle diş bakımı ve beyazlatma konusunda toplumda büyük bir talep uyanmış ve beyazlatma yöntemleri konusunda araştırmalar artmıştır.
Çok çeşitli diş beyazlatma yöntemleri bulunmaktadır. Sağlık alanında ve diğer alanlarda da olduğu gibi ilk tavsiye edilen bu işlemin alanında uzman diş hekimleri tarafından özel cihaz ve yöntemlerle yapılmasıdır. Bu şekilde yapılan beyazlatma işlemi hem sağlıklı hem de uzun ömürlü olacaktır. Aynı zamanda diş beyazlatmanın zararlı olduğuna dair toplumdaki söylentilerin önüne geçmenin tek yolu kulaktan dolma bilgilerle yapılan beyazlatma işlemi değil uzman diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma uygulamasıdır.
Diş beyazlatmanın zararlı olduğuna dair yapılan yorumlar, bu işlemi kendi kendine yapmaya çalışan ya da uzman diş hekimi yerine konusunda uzman olmayan kişilere yaptırılan beyazlatma işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Bu kişilere yaptırılan beyazlatma işlemlerinde uygun cihazlar kullanılmayıp eksik uygulama yapılması nedeniyle diş minesine ve dişin geneline zarar verilebilir. Bu nedenle bu uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Her insan daha rahat gülümsemek ve sağlıklı bir görüntüye sahip olmak için beyaz dişleri olsun ister. Birçok kişi diş beyazlatmak için çeşitli yöntemler araştırmakta ve uygulama yoluna gitmektedir.
Zoom yönteminde kullanılan jel ve ışık kaynağı temel unsurlardır. Işıkla kullanılmasının temel sebebi, beyazlatmak için kullanılan jelin çok daha fazla etki gösteriyor olmasıdır. Yoğun ışık olmadan yapılan beyazlatma işlemine göre % 30'dan daha fazla başarı elde edilen bu yöntem fazlasıyla ilgi görmektedir. Beyazlatma işleminiz yaklaşık 45 dakikalık bir işlem ile tamamlanmış olacaktır.
Herkes için uygulanabilecek olan Zoom diş beyazlatma yönteminin hiçbir kalıcı zarara neden olmadığı yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiş olup tedavi sürecinde kısa bir süre kahve, çay, sigara gibi renklendirme yapacak içecek ve yiyeceklerden uzak durmak faydalı olacaktır.
Diş taşı ya da diğer adıyla tartar, dişlerin düzenli fırçalanmaması sonucunda ağızda oluşan mikropların tükürükle beraber oluşturdukları tabakadır. Bu tabaka mikropların barınmasına oldukça elverişli olduğundan geç kalınmadan temizlenme yoluna gidilmelidir. Temizletme konusunda da mutlaka konusunda iyi diş hekimlerine gidilmeli, uzman olmayan kişilere bu önemli tedavi bırakılmamalıdır.
Diş taşı temizliğinin önemi oldukça büyüktür. Çünkü diş eti rahatsızlıklarından korunmak için diş taşlarının ve diş eti ve çevresindeki bakterilerin ağızdan uzak tutulması gerekmektedir. Konusunda uzman diş hekimleri tarafından yapılan diş taşı temizleme uygulamasında diş minesine ve dişe zarar vermeyen metotlar kullanılmaktadır. Bu temizlik esnasında hava, su karışımıyla birlikte diş taşı için özel bir toz da kullanılmaktadır.
Diş taşı temizliği sonrasında kısa süre içerisinde tekrar diş taşı meydana geliyorsa, mutlaka diş fırçalama yöntemi gözden geçirilip fırçalama konusunda uzman tavsiyesine başvurulmalıdır.
Diş Taşının Dişe Verdiği Zararlar
Sosyal çevremizde diş ile ilgili bir konu olduğunda sıkça sözü geçen problemlerden biridir diş taşı. Bu kadar fazla konuşulmasının temel sebebi birçok insanın farklı nedenlerden de olsa bu sorunla karşılaşmış olmalarıdır. Diş taşının yaygın kullanılan bir diğer adı da tartardır.
Diş taşlarının oluşum süreci oldukça basittir. Dişleri uzun süre fırçalamamaktan oluşan ve diş yüzeyinde biriken mikropların, tükürükteki minerallerle birleşerek oluşturduğu tabakadır. Bu tabaka oluştuktan sonra fırçalama ya da kişinin kendisinin yapacağı işlemlerle temizlenememektedir. Böyle bir durumda geç kalınmadan diş hekimine gidilmeli ve diş hekiminin bu iş için tasarlanan uygun aletler ve metotlarla işlem yapması sağlanmalıdır.
Diş taşının zamanında temizlenmemesi sonucu diş taşının dişe verdiği zararlar diş hastalıklarını doğurmaktadır. Birçok diş eti rahatsızlığının temel sebebi diş taşıdır. Çünkü diş taşı olan bireylerde mikropların barınması çok daha kolaylaşır. Bu durumlarda diş etleri fazlasıyla kanar ve dişlerin rengi giderek koyulaşır. Bu durumla karşılaşmamak için mutlaka düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve şüpheli durumlarda geç kalınmadan diş hekimine gidilmelidir.
Bilgilendirme amaçlıdır.