Diş eti çekilmesi ne yazık ki oldukça yaygın olarak görülmekte ve birçok hasta tarafından ciddiye alınmamaktadır. Diş eti kanaması herkeste görülebilen, kontrol altına alınması gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Dişlerin düzgünce ve derinlemesine temizlenmemesi diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Ancak diş eti çekilmesi, dişlerin fırçalanması esnasında doğan hatalardan oluşabileceği gibi aynı zamanda kalıtsal nedenlerden dolayı da yaşanmaktadır. Yine de, dişlere gerekli bakım yapıldığı ve dikkatli bir şekilde fırçalandığı takdirde diş eti çekilmesi rahatsızlığının önüne geçilmiş olunur.
Dişlerin günde 3 defa fırçalanmasının sebebi, gün içinde yenilen yemeklerin artıklarının diş aralarına ve etlerine yapışmasındandır. Bu artıklar zamanla dişlerin üzeriden temizlenemez bir hale gelir. Bu noktada diş etleri zarar görmeye başlar.
Birçok insan ağız kokusundan rahatsız olmaktadır. Ağız kokusunun en temel nedenlerinden birisi de dişlerin üzerine yapışıp kalan besinlerin diş eti hastalığına neden olmasıdır. Besinlerde oluşan bakteriler sürekli olarak bulundukları alanı genişletmek isterler ve diş etlerine kadar ulaşırlar. Bu da diş etlerinin altındaki bakterilerin kokuşması demektir.
Diş eti çekilmesi tedavisi sırasında, hastalar mutlaka dişlerini günde 3 defa fırçalamalı ve diş fırçasının ulaşamayacağı bölgeler için diş ipi kullanmalıdır.
Diş eti çekilmesi tedavisinde, ne yazık ki hastanın çekilen diş etleri geri yerine gelmemektedir. O bölgelerde bakterilerin bıraktığı şekil bozuklukları kalmaktadır. Diş eti çekilmesi tedavisinde, diş etlerinin altındaki bakteriler kazınarak temizlenmektedir. Tedavilerin amacı diş etlerinin temizlenerek yeniden diş üzerine yapışmasını sağlamaktır. Bu amaçla dişler ve diş etleri sağlıklı bir görünüme kavuşur.
Bazı durumlarda, iltihaplı alan temizlenir ve diş etinin yeniden diş yüzeyine yapışması için bir süre beklenir. Bu beklemede, gizli kalmış olan, çekilen diş etleri de kendini ele verir. 1 mm altında kalan çekilmelerde diş eti kurtarılabileceği gibi yayılmasının da önüne geçilmiş olunur.
Diş eti çekilmesinin tedavi edilmemesi durumunda, bakteriler diş etini ele geçirecek ve çürütme işlemi diş köklerine kadar devam edecektir. Dişlerin en temel yapılarından biri olan köklerin etrafında ki kemik erimesi ise dişlerin çekilmesine neden olabilecek bir süreci başlatır. Kök ucundan çürütmeye devam eden bakteriler, diş sinirlerine kadar ulaşır. Bu aşama tedavi süreci daha da zorlaşmaya başlar. Çekilecek röntgen sonucunda hastalığın tam olarak nerede olduğu ve sebebi ortaya çıkarılır.
Dişler vücudumuzdaki en önemli organlarımızdandır. Gerekli bakımı gösterdiğiniz takdirde dişleriniz uzun yıllar size sorun çıkarmadan sağlıklarını koruyacaklardır.
Bilgilendirme amaçlıdır.