Tek bir dişin yerini almak üzere tasarlanmış bir diş implantı üç bölümden oluşur: çene kemiği ile kaynaşan titanyum implant; implantın diş etinden çıkan bölümünün üstüne oturan dayanak ve bir protez uzmanı veya restoratif diş hekimi tarafından yapılan ve doğal bir görünüm için dayanağın üstüne oturtulan kron.
Bir dişi eksik olan birçok kişi genellikle köprüyü tercih eder; fakat köprü yandaki sağlıklı dişin kesilmesini gerektirebilir; bunun ise gelecekte düzeltilmesi gerekebilir. Ayrıca, köprünün ömür boyunca bir, iki veya daha fazla kere değiştirilmesinin getirdiği ek maliyet söz konusudur. Benzer şekilde, çıkarılabilir kısmi protez de yanındaki dişin kaybına katkıda bulunabilir. Çalışmalar, beş ila yedi yıl içinde, sabit bir köprünün veya çıkarılabilir kısmi protezin yanında bulunan dişlerin %30’unun çürüdüğünü göstermektedir.
Sabit köprüler yanlarındaki sağlıklı dişlerin şekillendirilmesini veya kesilmesini gerektirebilir.
Doğal dişlerin veya implantların varlığı sayesinde kemik korunur. Dişlerin kaybı ile kemik kaybı ortaya çıkar.
Ayrıca, konvansiyonel protezler dişlerin eksik olduğu bölgede kemik kaybına katkıda bulunur. Doğal dişlerin varlığı çene kemiğini korur. Bir diş eksik olduğunda kemik aşınıp zayıflayabilir. Ağız ve çene cerrahının diş implantı için güçlendirmek amacıyla bölgeye kemik grefti yapması gerekebilir. Eksik bir dişin yerine diş implantı yapıldığında implantın ve kemiğin kaynaşması doğal dişin yaptığı gibi stabilite sağlar.
Ağzının aynı bölgesinde birkaç dişi eksik olan hastada da, diş implantları kullanılabilir. Ağız ve çene cerrahı eksik diş sayısına bağlı olarak iki veya daha fazla diş implantı yerleştirebilir. Eksik dişlerin yerini alan dişler kemik kaybını önlemek üzere implantlara takılır.
Bilgilendirme amaçlıdır.