Drenajlar Nelerdir?
Drene etmek ya da drenaj herhangi bir vücut boşluğunda, organ içinde ya da organ komşuluklarında biriken sıvıların ve iltihabı durumların boşaltılması, idrar ya da safra yolları tıkanıklığının giderilmesi için yapılan tıbbi bir müdahaledir.
Girişimsel radyologlar tarafında lokal anestezi ya da sedoanaljezi eşliğinde, skopi ya da anjiografi ünitesinde yapılır.
Drenajlar görüntüleme yöntemleri eşliğinde direkt ciltten girilerek (perkütan) özel iğne ve kateter denilen plastik borucuklar ve kılavuz teller gibi özel ekipmanlar kullanılarak uygulanır.
Drenaj Öncesi Hazırlıklar?
• Hasta işlem öncesi kan sulandırıcı ilaçları 4-5 gün öncesinde bırakmalıdır.
• İşlem öncesi bazı kan testlerinin yapılması gerekir.
• İşlem öncesi bazı işlemlerde öncesinde antibiyotik başlanması gerekebilir.
• İşlem öncesi hasta süreçler hakkında bilgilendirilmeli.
Drenaj Uygulanan İşlemler Nelerdir?
• Perkütan kist drenajları; karaciğer, böbrek, pankreas, over kistleri bası ya da ağrı yakınmalarına yol açtıklarında ameliyatsız bir yöntem olan perkütan yöntemle drene edilir.
• Perkütan koleksiyon drenajları; vücudun herhangi bir yerinde gelişen lenf sıvısı (lenfosel) ya da idrar kaçaklarının (ürinoma) drenajları perkütan yolla yani direkt ciltten girilerek tedavi edilir.
• Perkütan apse drenajları; karaciğer, karın içi gelişen apselerin tedavisinde perkütan drenaj birincil tedavi yöntemidir. Ameliyata göre riski daha düşük ve hastanede kalış süresi kısadır.
• Plevral Effüzyon; çeşitli nedenlere bağlı olarak göğüs kafesi içinde gelişen sıvı kolleksiyonları nefes darlığına yol açar. Direkt ciltten girilerek kateter yerleştirilerek bu sıvı boşaltılır ve bu sayede hastanın yakınmaları giderilmiş olur.
• Asit; siroz, kanser, geçirilmiş ameliyatlar gibi nedenlere bağlı olarak karın içinde sıvı toplanır. Bu sıvı hastada karın ağrısı, kabızlık, bulantı kusma ve nefes darlığı oluşturabilir. Karın içine kateter yerleştirilerek asit boşaltılır.
• İdrar yolları tıkanıklığı (Perkütan nefrostomi); idrar yollarında taş, tümör ve dış basıya bağlı olarak idrar yolları tıkandığı zaman böbrek içinde toplayıcı sistemin genişler ve bu durum hidronefroz olarak bilinir. Hidronefroz hızlıca giderilmez ise böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Ultrasonografi eşliğinde direkt ciltten girilerek böbrek içindeki toplayıcı sistem içine kateter yerleştirilerek idrar dışarıda torbada biriktirilir. Bazı kanser hastalarında kateter kalıcı olabilirken çoğu hastada süreç giderildikten sonra kateter çıkarılır.
• Safra yolları tıkanıklığı (Perkütan bilier drenaj); safra yolları tıkandığı zaman hastanın göz içleri sararır ve idrar rengi de koyulaşır. Taş, tümör, konjenital hastalıklar ve dış basıya bağlı olarak safra yolları tıkandığında eğer endoskopik yol başarılı olamaz ya da uygulamaz ise direkt ciltten girilerek safra yollarına kateter ya da stent yerleştirilerek safranın bağırsağa akışı sağlanır ve hasta tedavi edilmiş olur.
Girişimsel radyoloji vücudumuzda gelişen kist ve koleksiyonların tedavisinde ameliyatsız yaklaşımla başarılı şekilde drenajı sağlayarak bir çok alanda önemli klinik katkı sağlamaktadır.
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Girişimsel Radyoloji Uzmanı
Detaylı bilgi için
randevu alabilir veya
444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.
İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
25 Haziran 2024 Salı - 12:00