Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Elektronöromiyografi Nedir?


Elektronöromiyografi kelimesinin kısaltmasına EMG denir. EMG vücuttaki sinir ve kasları elektrik akımı

Elektronöromiyografi kelimesinin kısaltmasına EMG denir. EMG vücuttaki sinir ve kasları elektrik akımı verilerek incelenmesini sağlamaktadır. Bu işlem ikiye ayrılmaktadır.


  1. Vücutta belli noktalara yerleştirilen elektrotlar ile elektrik sinyalleri verilerek sonuçlarının kaydedilmesi

  2. Kas lifleri içine yerleştirilen elektrot iğneleri ile alınan sinyallerin kaydedilmesi.

EMG Nasıl Çekilir Nelere Dikkat Edilmelidir?

EMG uygulaması normal durumlarda yarım saat ile iki saat arasında değişiklik göstermektedir. Hasta tok olarak gelebilir, kullandığı ilaçlar veya farklı sağlık konuları varsa bunlar hekimle paylaşılmalıdır. Rahat ve bol giysiler tercih edilmelidir ve vücuttaki kozmetik ürünler temizlenmelidir.

Sinirin incelemesi elektrotlar yardımı ile yapılır. Doktorun belirlediği bölgelere yerleştirilen elektrotlara düşük elektrik akımı verilerek uyarılır. Oldukça düşük şiddette olan bu elektrik akımı ağrılı bir rahatsızlık vermez. Sinirde yayılım gösteren elektriğin iletim hızı ve uyaranın oluşturduğu cevabın derecesi ölçülerek sonuç alınır

Kasların incelenmesi iğne şeklindeki elektrotların doktorun belirlemiş olduğu kas içine yerleştirilerek yapılmaktadır. İğnenin kas içine yerleştirilmesi ağrılı bir işlem değildir, katlanılabilir hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu iğneler kas içindeki elektriksel işlevi ölçerek kaydeder. Her bir kasın incelenmesi birkaç dakika sürebilir ve iğneler yer değiştirilerek diğer kaslarda incelenir. Bazı iğneler tek kullanımlıktır, diğer hastada yeni iğneler kullanılır. Bazı tek lif EMGsi için kullanılan iğneler steril edilerek daha fazla kullanılabilir.

EMG İşlemi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Sinirleri ve kasları etkileyen hastalıklarda EMG istenebilir. Bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilir ve ek tetkikler ile desteklenir.

Çoğu zaman boyun ve bel fıtığı rahatsızlıklarında, sinir ucu kaynaklı ağrıların ve sinir hasarı kaynaklı sorunların sebebinin tespitinde, kas erimeleri ve kuvvet kaybında Nöroloji doktorları tarafından talep edilir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
14 Şubat 2015 Cumartesi - 18:02

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa