İnsanların çok sevdiği yiyecekler mide ağrılarına yada çeşitli rahatsızlıklara neden olabilirler. Bunlar midenizin yediğiniz yiyeceklere verdiği tepkilerden kaynaklanan sorunlardır.
Gastroenteroloji bölümünde en yaygın görülen hastalıklardan bir tanesi de gastrittir. Gastrit, midenin iç yüzeyinde bulunan mukozanın iltihaplanmasıdır. Kısa sürede kontrol altına alınabileceği gibi, daha ileri aşamaların da yaşanabileceği bu hastalık, çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon sebebiyle görülmektedir.
Alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve mide yüzeyini tahriş edecek besinler gastritin görülmesine neden olabilir. Ağrı kesici ve çeşitli ilaçların gastrite neden olabileceği gibi stres de gastritin görülmesinin nedenlerindendir.
Gastrit kronik ve akut olmak üzere iki tipte görülmektedir. Kronik gastrit genellikle çok az belirti gösterir. Geğirti, iştah azalması ve şişkinlik görülebilecek belirtiler arasındadır. Akut gastritte de ise, midede şiddetli basınç, yanma ve ağrı görülmektedir. Aç karna belirtilerin şiddeti daha da artmaktadır.
Beslenme alışkanlıklarınızı olumlu yönde değiştirmeniz, sindirim sürenizi iyi bilmeniz, besinleri çok iyi çiğnemeniz, aşırı yağlı ve acı besinlerden uzak durmanız, çok sıcak ve çok soğuk besinleri tüketmemeniz, stresi en aza indirmeniz hem mide sağlığınızı daima korumanıza olanak sağlayacak hem de mide tedavinize destek olacaktır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve az yağlı düşük protein kaynakları, gastrit tedavinizi destekleyecektir. Ancak kafein, hazır gıdalar, trans yağlar, baharatlar midenize her zaman zarar verecektir. Bunlardan kaçınmanız önemle tavsiye edilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.