Kanser türleri arasında, görülme sıklığı açısından ilk 10 arasında yer almayan Gırtlak kanseri, özellikle sigara içenler arasında yaygın olarak görülmektedir.
En sık 55-64 yaş aralığında görülen gırtlak kanserine, sigarayı bıraktıktan 10-15 yıl sonra sigara nedeniyle yakalanma riski %60-70 oranında azalmaktadır.
Gırtlak kanseri, gırtlağın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan kanserdir. En önemli sebebi sigara olan gırtlak kanserinin başka büyük bir sebebi saptanamamıştır.
Gırtlak kanserinin oluşumu hemen hemen diğer kanserlerin oluşumuyla aynıdır. Eskiyen hücrelerin yenileriyle yer değiştirdiği sırada eski hücrelerin ölmemesi ve birikmesiyle kanser hücreleri oluşur. Vücudun ihtiyaç duymadığı bu eski hücrelerin birikmesi sonucu tümörler oluşur ve diğer kanser türlerinde de olduğu gibi bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Kötü huylu kanser hücreleri tedavi edilse bile yeniden oluşmaya müsait yapıya sahiptir.
Gırtlak kanserine yakalanan insanların çoğu sigaraya bağımlı insanlardır. Diğer olası sebepler arasında, aşırı hayvansal yağ içeren beslenme şekli, alkol, genetik sebepler ve reflü yüzünden yemek borusuna çıkan mide asidinin gırtlağa zarar vermesi sayılabilir.
Her kanser hangi evre olursa olsun büyük risk taşır. Gırtlak kanseri asıl, kanser hücrelerinin gırtlak dışına sıçradığı durumlarda, boyun büyük atardamarları tutan büyük yayılımlarda, boyun omurgalarına doğru ilerlemiş durumlarda, uzak yaygın yayılımlarda hayati risk taşımaya başlar.
Gırtlak kanseri hastalar, her iki olası durumda da konuşabilir fakat ya ses tonunda hissedilir derecede kısalma olur ya da bu dışarıdan müdahaleler sonucunda sağlanır.
Gırtlağın bir kısmının alındığı ya da ışın tedavisinin uygulandığı durumlarda, seste hissedilir derecede bir kısalma meydana gelebilir.
Gırtların tamamen alındığı durumlarda ise, dışarıdan müdahaleler sonucunda konuşma yetisi tekrardan kazanılabilir. Bunlar sırasıyla "yemek borusu sesi", "elektrolarenks" ve "nefes borusu-yemek borusu arası protezle konuşma" yöntemleridir. Bunlardan sonuncusu, protez yöntemi en akıcı ve en anlaşılır şekilde konuşmayı sağlayan ve tedaviye en çok cevabın verildiği yöntemdir.
Kanser tedavisi keşfedildiği evreye göre farklılık gösterir. Örneğin, gırtlak kanserinde başlangıç seviyesinde tespit edildiğinde yani erken teşhis edildiğinde radyasyon terapisi kullanılırken, ilerlediği durumda tespit edildiğinde kemoterapi ve radyasyon bir arada kullanılmaktadır. Gırtlak kanserinde en çok kullanılan yöntem "ameliyat"tır. Ameliyat bölgesinin neşter ve lazer aracılığıyla açılarak kanserin ilerlemesine göre gırtlağın bir kısmının ya da tamamının alınmasıyla yapılmaktadır. Eğer gerek duyulursa ameliyat sırasında lenf bezleri de alınabilir.
Kullanılacak yöntem hastanın genel sağlık durumuyla ve kanser hücrelerinin diğer organlara sıçrayıp sıçramadığıyla yakından ilgilidir.
Tedavi süreci ne kadar başarılı olursa olsun asıl önemli olan kanserin oluşumuna neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir, aksi takdirde kanser hücreleri yeniden oluşabilir ve yayılabilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.