Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Göbek Bakımı


Göbek Bakımı  Bebek yaşama annesinden kendisine uzanan göbek kordonuyla bağlıdır. Rahim içerisindeki 9 ay

Göbek Bakımı 

Bebek yaşama annesinden kendisine uzanan göbek kordonuyla bağlıdır. Rahim içerisindeki 9 ay boyunca bebek gıdasını bu kordon içindeki kan damarlarından alır. Bununla beraber, bu kordon, artık gerek duyulmadığı için ayrılır. Doğum sonrasında, bebeğin anne ile bağlantısını sağlayan göbek kordunu, yaklaşık 5 cm mesafeden göbek klembi ile bağlanarak kesilir.

Geriye kalan, yaklaşık 2.5 cm. boyunda, bebeğin vücuduna çok yakın bir parçadır. Bu kordon zamanla kurur ve gövdeden ayrılır. Uygun bakım ile bir hafta gibi bir sürede, bu parça kurur ve düşer. Bazı  bebeklerde, kordonun düşmesi 12 - 15 gün sürebilir.

Yenidoğan bebeğin göbeğinin erken ya da geç düşmesi de sorun olabilir. Bir haftadan önce göbek düşerse göbekten kaynaklanabilecek enfeksiyonlar (yenidoğan tetanozu, sepsis) bakımından dikkat edilmesi gerekir. 15 günden sonra hala düşmemesi ise göbeğin çok temiz tutulduğu veya mikrop öldürücü tozlar kullanıldığı hallerde olur.

Göbek bakımı konusunda farklı görüşler vardır. Bebeklerde  alkol, betadine, battigon gibi antiseptik  ilaçlarla  göbek bakımının gereksiz olduğunu savunan görüşler bildirilmektedir. İdeali göbek kordonuna düşene kadar günde bir kez %70'lik alkol ile yapılan pansumandır. Doğumdan sonraki ilk göbek bakımından sonra özel steril gazbezi veya evde yapılmış,  kaynatılarak yıkanmış ve ütülenmiş bir bezle sarılarak kuru tutulması göbeğin zamanında düşmesini sağlayacaktır.

Göbeği temizlerken, göbek kordonu çıkıntısını inciltmeden tutarak göbeğin etrafından çıkıntıya doğru temizleyiniz. Bu şekilde, hem bu bölge temiz tutulmuş olacak, hem de enfeksiyon tehlikesi ortadan kaldırılmış olacaktır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar ciltte tahriş yapabileceğinden ilacı lütfen sadece göbek kordonuna sürünüz ve cildine fazla bulaştırmayınız. Ayrıca , alkol ciltten emilerek bebeğin kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. Betadine solüsyonları  ise iyot içerdikleri için tiroid bezini uyarabilir. Bir kulak temizleme çubuğu, ilacı göbek kordonuna daha kontollü olarak sürmenize yardımcı olabilir.

Göbek kordonu kuru tutulmalıdır. Bebeğin bezini değiştirirken, bezin göbek üzerine gelecek şekilde kapatılmamasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde göbek kuru tutulabilir. Alt bezinin göbeğin altından bağlanması ve böylece kirlenmesinin engellenmesi gerekir. İlacı sürdükten sonra steril gazlı bezi üzerine sarmak ve sarılı göbeği alt bağlama bezinin dışarısına çıkarmak, göbeğin daha temiz, güvenli ve sağlıklı olarak düşmesini sağlayacaktır. Bebeğin altını değiştirirken göbek yerinin kirlenip kirlenmediğine dikkat edilmelidir. Göbek yeri tamamen kuruyup iyileşmedikçe mikropların buradan kolaylıkla vücuda girebilecekleri unutulmamalıdır.

Bu konuda çok net bir bilgi olmamakla birlikte göbek kordonu tamamiyle düşene kadar bebeğe  banyo yaptırılmaması daha uygun olacaktır . Çünkü ıslanan göbeğin kuruması ve düşmesi gecikebilir. Bunun için göbeğin direk olarak suya girmemesi yeterlidir. Ancak bebeğin başını eğip yıkamak ve vücudunu ıslak sabunlu-duru bezle silmekte bir sakınca yoktur. Kordon tamamiyle iyileşene kadar (nadiren de olsa), enfesiyon tehlikesi vardır. Bunun nedeni bu açıklıktan vücuda mikrop girmesinin kolay olmasındandır. Eğer bebeğinizin göbek bölgesinde bir kızarıklık ya da herhangi bir akıntı görürseniz doktorunuzu aramalısınız. Eğer bu bölge mikrop kapmış ise tıbbi tedavi ve belki de hastaneye yatmak gerekebilir.

Göbeğin düşmesinden sonra, bazı bebeklerde bu bölgede, göbek çukurunda bir kaç mm çapında  pembe kırmızı renkte ve yumuşak bir kitle görülebilir. Bu durum göbek granülasyonu (granülom) olarak adlandırılan umbilikal granülomdur.  Eğer bebeğinizde granülom oluşmuş ise iyileşme süreci gecikebilir. Böyle bir oluşum varsa, göbek kordonu bölgesi açık kırmızı ya da pembe bir renk alacak, nemli bir görünüm kazanacak ve bu bölgede kötü kokulu bir akıntı oluşacaktır. Bu durumda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Küçük granülomlar 1-2 kez gümüş nitrat tatbiki ile yapılan koterizasyonla kolaylıkla tedavi olur.

Bebeğinizin göbeğinde herhangi bir kanama olursa bu normal değildir , nedeninim anlaşılması için vakit geçirmeden mutlaka doktorunuza haber veriniz.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
01 Eylül 2013 Pazar - 21:48

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa