Kuru göz Nedir?
Gözyaşı üretiminin azalması veya üretilen göz yaşı kalitesinin bozulması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlığa “kuru göz” denir. Gözün yüzeyinde oluşan bozukluklar da kuru göze neden olmaktadır.
Tüm bunların sonucunda göz yüzeyi eşit olarak örtülmez ve gerekli maddelerin korneaya ve konjektivaya geçişi bozulur. Bu durumda görmenin bozulduğu durumlar da ortaya çıkmaktadır. Böylece azalmış oksijen geçişini dengelemek için göz yüzeyindeki damarlar devreye girer ve damarlarda genişlemeler olur ve bunların sonucunda göz kızarır. Bu süreç doğru zamanda, doğru tedavi edilmediğinde kronik enflamasyon durumu gözü ve görmeyi tehdit eder hale gelir.
Gözyaşı Tabakası
Göz yüzeyinin pürüzsüzlüğünü ve temizliğini sağlayan göz yaşı tabakası göz kırpmasıyla oluşur. Kişinin net bir şekilde görebilmesi için göz yaşı tabakası olmalıdır.
Gözyaşı tabakasının işlevleri şöyle sıralanabilir:
Gözyaşı tabakasının içeriği:
1.Dıştaki yağ katmanı: Katmanın en dışında yer alır gözyaşının buharlaşmasını önler ve göz yaşını göz üstünde tutar.
2.Ortadaki su katmanı: Gözü temizleyerek oluşabilecek enfeksiyonları engeller. Ayrıca gözün kurumasını engellemektedir.
3.Mukus katmanı: Korneanın yüzey bozukluklarını örterek düzeltir ve tam gözyaşı tabakası için taban görevi görür. Ayrıca suyun göz yüzeyine yayılarak yüzeyin nemli kalmasını sağlar. Mukus katmanı olmazsa su yüzeye tutunamaz.
Kuru gözün belirtileri
Kuru göz oluşabilecek kişilerde başlıca belirtiler şöyle sıralanabilir:
Kuru gözün Teşhisi
Kuru göz hastalığı tanısı uzman hekimimiz tarafından yapılan detaylı göz muayenesiyle birlikte konulabilmektedir. Gerekli durumlarda göz yaşı miktarını ölçen testler ve kullanılan damla yöntemleriyle birlikte teşhis edilmektedir. Schirmer testi, göz yaşı miktarını ölçmek için teşhiste kullanılan bir yöntemdir. Schirmer testi; alt göz kapağına özel bir kağıt yerleştirilerek uygulanır.
Kuru gözün Tedavisi
1. Suni Gözyaşı Damlaları: Kuru göz rahatsızlığının tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi suni göz yaşı damlalarıdır. Gerçek gözyaşına benzeyen damlalar ile birlikte eksik olan göz yaşı yerine konulmaya çalışılır. Suni göz yaşı damla yada jel formunda olabilir. Damlalardan bazılarında koruyucu madde bulunmaz (koruyucu maddeler tüm göz damlalarının uzun süre dayanabilmesi için konur). Bu koruyucu madde içermeyenler tek kullanımlık tüpler içindedir. Suni gözyaşı kullanımında dikkat edilecek en önemli noktalardan biri damlaların doktorların tarif ettiği biçimde kullanılmasıdır. Kuru göz sürekliliği olan bir rahatsızlıktır. Özellikle koruyucu madde içermeyen damlalar uzun yıllar herhangi bir etki oluşmadan kullanılabilir.
2. Göz Yaşı Kanalı Tıkaçları: Damla tedavisi dışında “Puuctum Plang” (gözyaşı kanal tıkaçları) yöntemi göz kuruluğu tedavisinde kullanılmaktadır. Normal şartlar altında göz yaşı küçük bir kanal aracılığı ile burna akmaktadır. “Puuctum Plang” yönteminde bu kanal geçici yada kalıcı olarak bir tıkaç yardımı ile kapatılmaktadır. Bu sayede göz yaşı; genze ve burna akamadığı için göz yüzeyinde daha uzun süre kalabilmektedir. Bu sayede gözün daha uzun süre nemli kalması sağlanmaktadır.
3. Bandaj kontakt lens: Bandaj Kontakt lens yöntemi göz kuruluğu rahatsızlığı bulunan kişinin göz yüzeyinde ileri derecede rahatsızlık veren bozukluklar oluştuğunda tercih edilmektedir. Ancak bu durumda da gözyaşı damlaları kullanımına devam edilmektedir.
Diğer Yöntemler:
Kuru göz rahatsızlığı bulunan kişilerin tedaviye ek olarak yapılabilecekleri şöyle sıralanabilir:
Bilgilendirme amaçlıdır.