Günümüzde 20 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 30’u, kadınların yüzde 35’i yüksek tansiyon yani hipertansiyon hastası olarak karşımıza çıkmaktadır. 60 yaşı aşkın bireylerde ise bu oran her üç kişiden ikisinin bu hastalığa sahip olduğunu göstermektedir. Birçok kişi hipertansiyon check-up işlemi ile hastalığın hangi seviyede olduğunu ya da hastalığa yakalanma riskini belirleyebilmektedir. Bu check-up programı bünyesinde ise yapılan bazı testler bulunmaktadır. Hipertansiyon check-up hangi testleri kapsar? şimdi bunlara daha yakından bakalım.
Hipertansiyon check-up işleminde hangi testler yapılmaktadır?
Hipertansiyon check-up işlemi bünyesinde yapılan birtakım testler bulunmaktadır. Bu testler kişide hipertansiyon hastalığının hangi safhada olduğunun öğrenilmesinde oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Hipertansiyon check-up testleri aşağıdaki şekildedir.
- İç hastalıkları ve radyoloji uzmanı tarafından yapılan değerlendirme testleri,
- Kolestrol testleri,
- Hematolojik testler,
- İdrar tahilili,
- Akciğer grafisi,
- EKG,
- Renal arter doppler testi,
- Batın USG.
Kişide hipertansiyon hastalığının tam olarak saptanması için yukarıda belirtilen testlerin kesinlikle yapılması gerekmektedir. Bazı uzmanlar, bu testler sonucu böbreklerde meydana gelebilecek olumsuz etkiler adında solunum ve kalp sistemleri üzerinde de birtakım testlerin yapılmasını tavsiye etmektedir. Hipertansiyon check-up işlemi sahip olduğu geniş kapsamlı içeriği ile kişinin baştan sona genel sağlık analizinden geçmesine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle hipertansiyon hastalığının tespiti için yapılan check-up işlemi son zamanlarda pek çok klinik tarafından hizmete sunulmaktadır.
Bilgilendirme amaçlıdır.