Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Kadın ve Girişimsel Radyoloji


Kadın Hastalıklarında Girişimsel Radyoloji Tedavileri


Girişimsel radyoloji tanıdan tedaviye birçok işlemin görüntüleme yöntemleri eşliğinde yapıldığı bir bölümdür. Damar hastalıkları ya da damarla ilişki hastalıkların teşhis ve tedavisinde direkt damar yolu ile girilerek birçok tedavi uygulanırken organ hast

Girişimsel radyolojide birçok kadın hastalıklarının cerrahiye alternatif tedavileri uygulanmaktadır. Bu tedavilerin cerrahi yöntemlere önemli avantajları bulunmaktadır. Genel anestezi gerektirmemesi, skar oluşturmaması, çoğunlukla yatış gerektirmemesi, daha düşük oranlarda risklere sahip olması önemli kazanımlarıdır.

Hangi Kadın Hastalıklarında Girişimsel Radyoloji?

  • Miyom
  • Adenomiyozis
  • Pelvik venöz yetmezlik (pelvik venöz konjesyon, genital varis, vulvar varis)
  • Varis
  • Çikolata kisti (endometrioma)
  • Endometriozis
  • İnfertilite
  • Doğum sonu kanama

Miyom

Çoklu miyomların tedavisinde rahim korunmak istendiğinde birincil yöntem miyom (uterin arter) embolizasyonudur. Bununla birlikte miyom sayı, boyut ve yerleşiminden bağımsız olarak yakınmaya yol açan ve cerrahi (histerektomi ya da miyomektomi) istenmediğinde de yine miyom embolizasyonu güvenle uygulanır.

Miyom embolizasyonun cerrahiye avantajları; genel anestezi gerektirmemesi, skar oluşturmaması, aynı seansta tüm miyomların tedavi edilebilmesi, rahim dokusunun korunması, erken dönemde normal yaşama dönülebilmesidir.

Adenomiyozis

Adenomiyozis rahimin en iç katmanın daha dıştaki kas tabakası içine doğru büyümesidir. İlaçlara, hormonlara ve rahim içi araçlara dirençli adenomiyoziste rahimin alınması öncesi embolizasyon şansı hastaya verilmeli ve rahim korunmalıdır.

Pelvik venöz yetmezlik ve Varis

Her iki cinstede varis tedavisi girişimsel radyoloji ünitelerinde güvenle yapılmaktadır. Bazen bacak varisi genital ya da vulvar varislere eşlik edebilir. Vulvar varislerin altta yatan nedeni pelvik venöz yetmezlik olabilir. 6 ayı geçen kronik pelvik ağrıların nedeni pelvik venöz yetmezlik olabilir. Pelvik venöz yetmezlik tedavisi girişimsel radyoloji bölümlerinde anjiografi ünitesinde embolizasyon ile yapılır.

Çikolata Kisti

Ağrı ve basıya yola açan çikolata kistleri de perkütan yolla drene edilebilir.

Endometriozis

Rahimin en iç katmanının rahim dışında çeşitli nedenlerle büyümesi ve her adet döneminde bu kesimde ağrı ve kanama gelişmesidir. Yerleşimine bağlı olarak bazı endometriozis olgularına ablasyon uygulanır.

İnfertilite

İnfertilite tanısından tedavisine girişimsel radyolojinin katkıları olabilmektedir. Skopi eşliğinde HSG yapılarak kanallar izlenir ve kanal darlıklarına balon uygulanabilir.

Doğum sonu Kanama

Doğum sonu kanama durdurulamadığı zaman rahimin alınması sıklıkla başvurulan bir cerrahi yöntemdir. Henüz doğum yapmış bir kadında rahimin alınması ciddi riskler taşımakta ve anneye tıbbi ve ruhsal yükler yüklemektedir. Doğum sonrası gelişen kanamalarda girişimsel radyoloji embolizasyon yaparak kanama gelişen kadınların %85’ inde rahimin korunmasını sağlayabilmektedir.  

Girişimsel radyoloji jinekolojik ve obstetrik alanlarında kadına tıbbi tanı ve tedavide ciddi katkılar sunmakta ve kadınların yanında yer almaktadır.

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Girişimsel Radyoloji Uzmanı


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
25 Haziran 2024 Salı - 12:07

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa