Kalp Kapak Hastalıkları Nelerdir?
Dört odacıktan oluşan kalbin içinde ikisi sağda ikisi solda olmak üzere 4 adet kapak bulunmaktadır. Ayrıca kapaklar kanın ileri doğru gönderilerek tekrar geri gelmesine engel olan yapılar olarak görev yapmaktadır. Bu işlemler sırasında kalp ve kapaklar üzerinde belirli oranda bir yük oluşmaktadır. Kapakların işlevi bozulduğunda ise kana ihtiyacı olan kalp ve diğer organlarda birtakım sorunlar ortaya çıkmaya başlamaktadır. Şimdi kalp kapak hastalıkları nelerdir?, başlıklı konumuz içerisinde bu hastalıklara biraz daha detaylı değinelim.
Kalp kapak hastalıkları neden oluşur?
Kalp kapak hastalıklarının oluşmasında birtakım faktörler etkendir. Bunlar arasında romatizma kaynaklı ateş, infektif endokardit, kalp kası üzerinde meydana gelen sorunlar, yüksek tansiyon, mitral kapakçıkların yapısal bozukluğunda kalp tarafından ortaya çıkan hareketler sonucunda atriuma geri kaçması (prolapsus), fibrokalsifik dejenerasyon ve bağ dokusu hastalıkları yer almaktadır.
Kapak hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Kalp kapağı hastalıklarının belirtilerinde ise yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, bacaklarda şişlik, pıhtı atma, felç ve ritm problemleri yer almaktadır. Bu tür belirtilerle karşı karşıya kalan kişilerin bir an önce kalp kontrolünden geçmeleri gerekmektedir. Belirtilerin ortaya çıkması sonucunda gerekli kontrollerin yapılmaması istenmeyen problemlerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle yaşanması muhtemel olan sorunları en başından engellemek amacı ile fazla zaman geçirmeden kardiyak kontrolden geçmesi yapılacak olan en akılcı işlerden birisidir.
Kalp kapak hastalıklarında erken teşhis ve tedavi, istenmeyen sorunların ortadan kalkmasında veya kontrol altına alınmasında çok önemlidir.
Bilgilendirme amaçlıdır.