Kalp Krizi Tanısı Nasıl Konur?
Hastalıklar şüphesiz insan hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak bazı hastalıklar vardır ki insanların hayatında geri dönülmesi çok zor veya imkânsız etkiler yaratmaktadır. Bu hastalıklardan biri de kalp krizidir. Kalp krizi tanısının konulması krizin en az hasarla atlatılması açısından oldukça önemli olduğu belirtilmektedir. Bu durumda akla hemen kalp krizi tanısı nasıl konur sorusu gelmektedir.
Kalp krizi (miyokart enfaktüsü) teşhisi nasıl yapılır?
Göğüs ağrısı, nefes almakta zorluk gibi şikâyetlerle hastaneye gelen kişilere öncelikli olarak kalp krizi şüphesiyle yaklaşılmaktadır. Bu şikâyetlerle gelen hastalara bazı testler uygulanmaktadır.
Kalp krizi şüphesiyle gelen hastaya ilk olarak EKG testi uygulanmaktadır. Uzun adıyla elektrokardiyogram olarak adlandırılan bu testte hastanın kalp kaslarında hasar var mı, varsa kalp kasının neresinde ne kadar hasar olduğuna bakılmaktadır. Aynı zamanda kalp atış ritmi ve hızı bu test sayesinde izlenebilmektedir.
Kalp krizi şüphesiyle gelen hastalara kan testleri de uygulanmaktadır. Bu testte kalp enzimlerinin durumuna bakılmaktadır. Kalp hücrelerinde hasar olunca bu enzimler kana karışmaktadır. Doktorlar kandaki kalp kası enzimlerine bakarak kalp krizinin ne zaman başladığına ve ne denli ciddi olduğuna dair yorumlar yapabilmektedir.
Kalp krizi sırasında ve sonrasında yapılan görüntüleme testi olan ekokardiyografi de kalp krizi teşhisinde kullanılan diğer bir testtir. Bu test kalp atışlarının hangi zaman dilimlerinde hasar gördüğünü anlamakta kullanılmaktadır. Bu testle kalp krizi sonrası kalbin hangi bölgesinde hasar olduğu da anlaşılmaktadır.
Kalp krizi geçiren hastaya ise ilk saatlerde kalp kateterizasyonu yapılmaktadır.
Bilgilendirme amaçlıdır.