Kalp Krizi Tedavisi
Kalp krizinin, hayatın devam etmesini etkilemesi açısından oldukça önemli bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ayrıca kalp krizi acil durum olduğu için derhal müdahale edilmesinin gerektiği belirtilmektedir. Hastane şartlarında, yoğun bakılması gereken kalp hastalarının, tedavi sürecinde üzerinde önemle durulması gerekmektedir.
Kalp krizi tedavisi nasıl yapılır?
Kalp krizi geçiren hastanın ambulansa alındığı andan itibaren EKG ile takibi yapılması gerekmektedir. Bu takibin yapılması, krizin ilk saatlerinde görülen ölümcül ritim bozukluklarına müdahalenin daha net bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Kalp krizi geçiren kişiye ilk on iki saat içinde müdahale edilirse, kalpteki tıkalı kan damarları açılarak kalp kasının ölmesi engellenebilmektedir. Bunu sağlamak için ya kan damarının tıkanmasına sebep olan pıhtı eritilmekte, ya da balon(stend) ile tıkalı damar açılmaktadır.
Hasta kişilere aspirin tedavisi de yapılmaktadır. Aspirin kanı sulandırması nedeniyle tıkalı damarların açılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Kalp krizi geçiren kişiye hastane şartlarına kavuşana kadar aspirin çiğnetilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Hastanede, kalp hastalarına kanlarında oksijen miktarı normal olsa da oksijen verilmektedir. Bunun sebebi dokuların ihtiyaç duyduğu oksijeni hazır olarak kana vererek kalbin yükünü azaltmaktır. Aynı zamanda kalp hastalarına, ihtiyaç duyulan oksijen yükü nedeniyle ortaya çıkan kalp ağrısını azaltmak için dilaltı hapları da verilmektedir. Dilaltı haplarının yanı sıra eğer kalp krizi ST(segment yükselmesi) şeklinde ise hastalara kan sulandırıcı ilaçlar verilmektedir.
Bu ilaçlardan başka hastalığın durumuna göre farklı ilaçlar da kullanılmaktadır. Ancak hastalığın en etkin yöntemi gerekli şartlar oluştuğunda ameliyat olduğu belirtilmektedir.
Bilgilendirme amaçlıdır.