Kalp sintigrafisi, kalbin kanlanması ve kalp kaslarının fonksiyonları hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bir yöntemdir. Özellikle efor testinin ya da istirahat döneminin ardından damardan verilen radyoaktif ilacın kaslarda tutulma özelliklerinin nasıl olduğunun anlaşılmasını sağlamaktadır. Şimdi kalp sintigrafisi nedir?, başlığımız altında bu işlemin özelliklerine biraz daha yakından bakalım.
Kalbin kanlanmasını farklı durumlar altında inceleme imkanı sunan kalp sintigrafisi, işlem sırasında damarlara radyoaktif bir ilacın verilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Radyoaktif maddenin damarlarda hangi oranda tutunabildiği ve ne tür sonuçlar sağladığı yine bu işlem neticesinde saptanmaktadır. Ayrıca uygulama esnasında göğsün hemen üzerinde gama kameraya sahip bir cihaz dönmekte ve kalbin görüntüleri alınmaktadır.
Kalp sintigrafisi ile farklı durumlarda görüntüler alındığını söylemiştik. Bu durumlardan biri stres altında olmak, diğer ise istirahat anında olmaktır. Her iki durum sırasında görüntüler alınmakta ve kıyaslamalar yapılarak sonuçlar ortaya konmaktadır. Bunların yanı sıra stres çalışması ve istirahat çalışması, doktorun isteğine bağlı olarak bazen aynı günlerde bazense farklı günlerde yapılabilmektedir.
Diğer yandan kalp sintigrafisi ile üç farklı durumun ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Bunlar normal, enfarktüs ve iskemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Normal: İzlenen kanlanmanın durumunun iyi olduğunu gösterir.
Enfarktüs: İstirahat ve efor çalışması sırasında belirli bir bölgede kanlanmanın olmadığını ifade eder.
İskemi: Efor çalışması sırasında kötü kanlanma olmasına rağmen kanlanmanın istirahat sırasında düzelmesine denir.
Bilgilendirme amaçlıdır.