Kemoterapi tedavisi hasta bünyesinde bulunan tümörün cinsine ve hastanın sahip olduğu özelliklere göre değişik şekillerde uygulanabilmektedir. Tedavi tek başına uygulanabildiği gibi aynı zamanda diğer tedavilerin yanında da uygulama altına alınabilmektedir. Kemoterapi amaçları nelerdir? sorusuna gelin beraber cevap bulalım.
Kemoterapi tedavisinde amaçlar nelerdir?
Kemoterapi tedavisinde 3 farklı amaç karşımıza çıkmaktadır. Bunlar;
- Hasta vücudunda bulunan tümörü yok etmek ve hastayı sağlığına kavuşturmak,
- Tümörün giderek yayılmasını önlemek ve gerilemesine yardımcı olmak,
- Tümör kaynaklı belirtileri ortadan kaldırmak
olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer tedavilerin yanı sıra uygulanabilen kemoterapi, aynı zamanda tek başına da uygulanabilen bir tedavi yöntemi olmaktadır. Diğer tedavilerin yanında uygulanma sebebi, bu süreçlere katkıda bulunması amacını taşımaktadır. Ayrıca ameliyattan önce, ameliyattan sonra, radyoterapi anında, öncesinde ya da sonrasında ve kemik hücre transplantasyonunda önce de yapılabilmektedir.
Etkili bir tedavi süreci olan kemoterapi, kanserli hücrelerin yok edilmesi adına oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Değişik şekillerde uygulanabilen yöntem, farklı ilaçlar dahilinde hastaya uygulanmakta ve ilaçların veriliş şekilleri farklılık gösterebilmektedir. Yani ilaçlar direkt olarak damardan verilebildiği gibi aynı zamanda cilt üzerinden de uygulamaya alınabilmektedir. Tümöre en kısa yoldan nasıl etki edilmesi gerektiği ilaçların veriliş şekillerini belirlediği gibi aynı zamanda hasta özellikleri de ilaçların veriliş şekillerinde değişiklik gösterilmesine neden olabilmektedir. Verilen ilaçlar bu şekilde tümörün yayılmasını engellemekte ve kanserli hücreleri yok etmektedir.
Bilgilendirme amaçlıdır.