Kemoterapinin yan etkilerinin değerlendirilme aşamasında gerçekleştirilen bazı tetkikler bulunmaktadır. Bu tetkikler yapılarak yan etkilerin tam olarak neler olduğu anlaşılmakta ve hastalar üzerindeki etkileri daha yakından araştırılmaktadır. Kemoterapinin yan etkilerinin değerlendirilmesi için gerekli tetkikler nelerdir? Daha yakından bakalım.
Kemoterapinin yan etkilerinin değerlendirilme aşamalarında gerekli tetkikler neler olmaktadır?
Kemoterapinin yan etkilerinin değerlendirilmesindeki yapılan tetkikler arasında kan sayımı, biyokimyasal kan testleri ve idrar tahlili bulunmaktadır. Kemik iliği tarafından üretilen beyaz kürelerin yani diğer adlarıyla lökositlerin, oksijen taşıyan hemoglobinin ve pıhtılaşmanın sağlanarak kanamaların durdurulmasını imkan tanıyan trombositlerin sayılarını gösteren tetkik kan sayımı olmaktadır. Kan sayımı genellikle her ilaç tedavisi öncesinde yapılması gereken bir tetkik olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda vücuda kan ürünleri verilerek kan sayımı istenen düzeye çıkarılabilmektedir.
Her kemoterapi ilacının yan etkisi değişik olmaktadır. Bu nedenle vücut organlarının sorunsuz bir şekilde işleyip işlemediği biyokimyasal kan testleri ile ölçülmektedir. Biyokimyasal kan testleri kandaki üre, kreatinin, şeker, karaciğer enzimleri gibi biyokimyasal değerler anlaşılmaktadır. Bu test, doktora kemoterapi tedavisi sürecinde istenen bazı bilgileri öğrenme şansı tanımaktadır. Doktor tarafından gerekli görüldüğü taktirde tetkikler kısa süre içerisinde yapılmaktadır.
İdrar tahlilinde ise böbrek, mesane ve idrar yollarında herhangi bir problemin olup olmadığı anlaşılmaktadır. Doktor gerekli gördüğü taktirde bu tetkikleri hasta üzerinde gerçekleştirebilmektedir. Bunların yanı sıra doktor 24 saatlik idrar üzerinde dahi bu testi isteyebilmektedir.
Bilgilendirme amaçlıdır.