Midede ki besinlerin sindirilebilmesi için salgılanan asit oranının çeşitli sebeplerle artmasına bağlı oluşan bir durumdur. Yalnızca mide çevresinde çeşitli düzeylerde oluşan bir yanma hissi söz konusudur. Bu durum sindirim süreci boyunca devam eder. Kronik bir hastalık söz konusu değilse zor sindirilen besinlerin tüketimi, hızlı ve iyi çiğnenmeden yutma ya da ağır gıda tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Yine de kesin teşhis için mutlaka gastroenteroloji kliniğine başvurmak gerekmektedir. Ağrının eşlik ettiği mide yanmaları kalp kriziyle karıştırılabilir. Bu noktada kişi panik halinde olacağından öncelikle psikolojik telkine ihtiyaç duyar. Özellikle yemeklerden sonra başlayan mide yanmalarında buna neden olan yiyecekler belirlenmeli ve bu besinlerden uzak durulmalıdır.
Mide yanmasını artıran gıdalar genelde mide ile yemek borusunun birleştiği bölgedeki kasın gevşemesine yol açar. Midedeki asit oranının artmasına bağlı olarak ortaya çıkan mide yanması ilerlediği takdirde yemek borusunda ve üst sindirim sisteminde hasara yol açabilir. Bir sonraki aşama olarak ülseri gösterebiliriz. Bu sebeple ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır.
Nedenleri;
Tüketilen gıdalara bağlı olabileceği gibi ciddi hastalıkların işareti de olabilir. Bu sebeple teşhis konusunda yol gösterici niteliktedir.
Mide yanmasının arkasında yatan olası nedenler;
Hamilelikte ilk aylarda görülen bulantı ne kadar normalse hamileliğin son dönemlerinde meydana gelen mide yanması ve ekşimesi de o kadar doğaldır. Buna, bebeğin büyüyerek mideye aşağıdan baskı uygulaması sebep olur. Mide içeriği bu baskı sonucu yukarı çıkar ve mide asidi yemek borusuna doğru kaçar. Hastalara küçük porsiyonlar halinde yemeleri ve mide doluyken yatmamaları tavsiye edilir.
Mide yanmasına iyi gelen besinler;
Mide yanmasını artıran gıdalar;
Bilgilendirme amaçlıdır.