Psikiyatri başlı başına bir tıp dalı olmakla birlikte ilgi alanı ruhsal hastalıklarıdır. Bu hastalığın oluşumunda sosyal-toplumsal nedenler, biyolojik, psikolojik etkenler etkili olmakla birlikte genetik faktörler de etkili olabilmektedir. Bu tür hastalıklara uzman psikiyatri (ruh sağlığı ve hastalıkları) doktorları ve ilaç yazma yetkisi olan doktorlar bakabilmektedir.
Psikiyatrik hastalıkların çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Kimi ruhsal hastalıklar tamamen bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklara sebebiyet verebilirken kimisi de yaşanan olağan dışı yaşamlar nedeniyle ortaya çıkan ruhsal bozukluklardır. Gelişen tıp bilimiyle birlikte ruhsal hastalıkların tedavi yöntemi de geliştirilmiştir. Psikiyatrik bilgi ve uygulamalar tamamen bilimsel yollardan olmak zorundadır. Bu nedenle birçok psikiyatrik hastalığın tedavisinde ilaçla tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Psikiyatrik hastalıklar çok çeşitli olmakla birlikte belli başlı psikiyatrik hastalıklar şunlardır;
Psikiyatrik hastalıklar çağımızda artık adeta kronik hastalık haline gelmektedir. Öyle ki eskiye oranla kişilerin psikiyatrik hastalığa yakalanma durumları oldukça artmış durumdadır. Psikiyatrik hastalıkların pek çok sebebi olabilmektedir. Bu etmenler hem fiziksel durumlardan hem de dış etmenlerden kaynaklanabilmektedir.
Psikiyatrik hastalıkların etmenleri arasında biyolojik, psikolojik, sosyal, toplumsal nedenler ve genetik yatkınlık bulunmaktadır. Psikiyatrik hastalıkların oluşumu hem bedenden hem de dış ortamdan kaynaklanabilen ve hastalıktan hastalığa değişebilen etkenlere bağlanmaktadır. Öyle ki bir kişinin beyninde oluşan ur da psikiyatrik hastalığa neden olabileceği gibi dış ortamdan kaynaklanan olumsuz ortam ve çevre şartları gibi durumlar da psikiyatrik hastalığa neden olabilmektedir. Ama şu da unutulmamalıdır ki pek çok psikiyatrik hastalığın başlıca sebebi ve tıpta başlı başına bir inceleme alanı olan psikiyatrinin ilgi alanı kişinin içinde bulunduğu ruhsal rajatsızlıklardır. Bu nedenle bu hastalığı diğer psikolojik hastalıklardan farkı bulunmaktadır. Öyle ki bu hastalığın tedavi yöntemi ve uygulamaları tamamen bilimsel olmalıdır. Son dönemlerde gelişen bilgi birikimine de bağlı olarak tedavi yöntemleri gelişmekte ve bu yöndeki tedaviler daha etkin hale getirilmektedir.
Hastalıkların gerek fiziksel gerekse de çevresel, psikolojik birçok sebebi bulunmakla birlikte buna bağlı olarak psikiyatrik tedavi gerektirebilecek pek çok sebep de bulunmaktadır. Kişilerin günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen psikiyatrik hastalıklar mutlaka tedavi edilmelidir. Bu kişilerin gerek sağlığı gerekse de topluma kazandırılması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Bu yönlerden bakıldığında psikiyatrik tedavi uygulamasında iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar;
1- İlaçla tedavi yöntemi
2- Psikoterapi yöntemi
Psikiyatrik hastalıkların tedavisini gerektirebilecek durumlar;
Bilgilendirme amaçlıdır.