Doğum öncesinde gerek çevrenizdeki kişilerden, gerek doktorunuzdan, gerekse okuduğunuz kitaplardan hamilelikle ilgili sayısız şey öğreneceksiniz. Hamilelik süresinde ve doğuma yaklaştığınız son aylarda, öğrendiğiniz bilgiler ışığında kendi fiziksel durumunuzun farkında olmak önemlidir, çünkü doğum ve hamilelik ile ilgili bilinenler her anne ve her bebek için geçerli değildir. Bu yüzden rahat bir doğum için yapılması gerekenler konulu yazımızı okumanızda fayda var.
Hamilelik her kaynakta benzer şekilde anlatılır. Sancı başlar, anne adayı doğuma alınır, ıkınmalar ile bebek dünyaya gelir. Bu senaryonun gerçekleşmesini beklemek sizi hayal kırıklığına uğratabilir çünkü doğumların pek azı bu kadar mükemmel gerçekleşir. Gerçekte doğum anneden anneye, hatta aynı annenin farklı doğumlarında bile farklı deneyimler yaşatır. Pek çok kadın oldukça zor bir doğum geçirdiğinden yakınır. Ancak her kadının doğumu bu şekilde olacak diye bir şey yoktur. Doğuma kendinizi doğru bir şekilde hazırlarsanız, hayatınızın bu en mutlu gününden keyif almanız mümkündür. Lifemed olarak doğum öncesi yardımcı olabilecekleri sizler için derledik.
Hamilelik boyunca yaşadığınız fiziksel ve ruhsal sıkıntılar bebeğinizi ve kendi sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Geçmişte özellikle annelik ve babalık kavramlarıyla ilgili sorunlar yaşadıysanız bunun için bir uzmandan destek almanız sizin hayatınızın bu ve bundan sonraki döneminde daha güçlü olmanıza ve bebeğinize gereken güveni vermenize oldukça yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra hamilelikte beslenmeye önem verilmelidir. Bu konuda doktorunuza danışın ve hamilesiniz diye canınızın istediği her şeyi yeme hakkına sahip olmadığınızın bilincine varın. Hem kendinizi hem çocuğunuzu düşünerek beslenmenizde fayda var. Hamilelik boyunca vücudunuza alacağınız her şeyin bebeğinizin hayatını etkileyebileceğini unutmayın. Özellikle sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Hatta hamile kalmayı düşünen biriyseniz, bu alışkanlıklarda hamile kalmadan önce kurtulmanızda fayda var.
Doğuma Hazırlık Egzersizlerini Denediniz Mi?
3.aydan itibaren hamilelere uygun egzersizler yapabilirsiniz. Bu durum rahat bir doğum için yapılması gerekenler listenizde size yardımcı olacaktır. Mümkünse yoga veya pilates derslerine katılın. Bu dersler zihin-nefes-beden dengesini kurmanızı öğrenmenizi sağlar ki bu doğum sırasında size inanılmaz bir kolaylık sağlar. Doğum kurslarına ne kadar erken yazılırsanız doğum korkusuyla o kadar rahat mücadele edersiniz. Unutmayın, doğum sırasında rahim kaslarınıza gereken enerjiyi vermek için diğer kaslarınızı gereksiz yere yormamanız gerekmektedir. Gevşemeyi öğrenmek bu yüzden çok önemlidir. Nefes alma egzersizleri sizin gevşemenizi ve rahat bir doğum geçirmenize yardım eder. Aldığınız uzun ve derin nefesler hem sizin rahatlamanızı hem de bebeğinize gerektiği kadar oksijen gitmesini sağlar.
Doğum hiç beklemediğiniz bir anda da gelebilir bu yüzden rahat bir doğum için yapılması gerekenler arasında yer alan bir diğer önemli madde de doğumun gerçekleşeceği günün önceden alınması. Doğum çantanız kesinlikle hazır olsun ve eşinizle veya size yardımcı olacak kişiyle o günü ayrıntılı olarak planlayın. Hangi hastaneye gideceğinize, hangi doktorun doğumunuzu yapacağına, hastaneye neleri götüreceğinize, hastaneye giderken hangi yolu izleyeceğinize, bir aksilik durumda hangi alternatif yolları tercih edeceğinize karar verin. Yaşadığınız şehrin trafiğini göz önüne alın ve doğum yapacağınız hastanenin evinize yakın olmasına dikkat edin. Hastanenin doğum sırasında ve sonrasında size sağlayacağı imkanlarla ilgili bilgi alın. Mümkünse ebelik hizmeti olan bir hastaneyi tercih edin. Çünkü doktorunuzu doğumdan sonra istediğiniz sıklıkla göremeyebilirsiniz. Yanınızda olacak bir ebe sıkıntı yaşadığınız durumlarla size yardımcı olacaktır.
Doğum için acele etmeyin
Doktorunuzun size söylediği tahmini günü kesin bir tarih olarak düşünmeyin. Diğer türlü doğumunuz gecikmiş gibi bir ruh haline girebilirsiniz. Doğum tam denilen günde olabileceği gibi o günden 10 gün sonra da gerçekleşebilir. Bu yüzden telaşa kapılmayın ve rahat olun. Acil bir durum ortaya çıkmadığı sürece sancınızın doğal yollarla başlamasını beklemenizde fayda var. Ancak şunu da unutmayın ki kimi durumlarda sancı başlasa bile doğumun gerçekleşmesi zaman alır. Bu sık karşılaşılan bir durumdur ve telaşa kapılmaya gerek yoktur. Bu durumda bazı anneler beklemek yerine sezaryenle doğumu tercih ederler. Doğum normal sürecinde ilerlediği sürece sağlıklıdır bu yüzden dışarıdan müdahaleyi çok zor durumlar dışında tercih etmeyin. O anlarda göstereceğiniz sabır bebeğinizin sağlığı için hayati önem taşıyor, bunu unutmayın.
Doğum başladığı andan itibaren birinin ya da birilerinin size yardımcı olması heyecanınızı yenmenize yardım etmesi önemlidir. Bu kişi eşiniz, anneniz, yakın bir arkadaşınız olabilir. Anneniz sizin yakınlarınızdaysa onun tecrübelerinden yararlanabilirsiniz ve unutmayın anneler ile kızları bu gibi durumlarda benzer fiziksel özellikler gösterir. Bu yüzden annenizin doğum tecrübeleri size yardımcı olacaktır. Bunun yanında doğum esnasında da yanınızda tanıdığınız birinin olması size güç verir. Bazı kadınlar eşlerinin yanında olmasının kendilerini rahatlattığını söyler, bazıları için ise eşlerinin o durumda kendilerini görmesi başka bir stres kaynağıdır. Siz bu konuda ne hissettiğinizi kendinize sorun ve doğumda yanınızda olacak kişiye ona göre karar verin.
Doğum sonrasında bencil olun
Elbette bu sadece kendinizi düşünün başka kimseyi önemsemeyin demek değil. Ama birçok doktor doğum sonrası yoğun tanıdık ve akraba trafiğinin anneleri yorduğu görüşündedir. Doğum sonrasında önceliğiniz kendiniz ve bebeğiniz olmalıdır. Herkesle ilgilenmekle uğraşmayın ve kendinizi çok yormayın. Doğum sonrasında enerjinizi olabildiğince bebeğinize harcamalısınız. Bebeğinizle yakın olmaya özen gösterin. Unutmayın bu dönem anne ve bebek arasında kurulması gereken bağ için büyük önem taşır.
Kadın sağlığı ve hastalıkları polikliniğimizde uygulanan gebelik takibi hizmetimiz hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.