Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Renkli Doppler Çekimi Ne Zaman Yaptırılmalı?


Renkli Doppler uygulaması yapılırken damarlar ve içinde akan kanın akış yönü kullanıldığı için gebeliğin ilk dönemlerinde renkli doppler uygulaması yapılamaz...

Aslında sık sık duyulsa da ne olduğu tam olarak bilinemeyen tıbbi tanımlardan biri de renkli Dopplerdir. Halk arasında renkli ultrason olarak da bilinen renkli Doppler birçok hastalığın teşhisinden kullanılabilien bir görüntülüme sistemidir.

Ultrason uygulamalarında bir radyasyon kullanımı ya da radyasyonla bir görüntüleme yöntemi söz konusu değildir. Ultrason cihazları radyo dalgalarının kullanılarak görüntü elde edilmesi prensibine göre uygulanan bir teşhis yöntemidir. Bu yüzden yan etkisi olmayan bir görüntüleme sistemidir renkli Doppler. Bu özelliği sayesinde hamilelerde kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Ultrason cihazı ses dalgaları ile çalışmaktadır. Doppler ultrason bu ses dalgalarının kan damarları içerisindeki kan hücrelerine çarpıp geri yansırken frekans değiştirmesinden faydalanılarak yapılır. Renkli Doppler inceleme ise buna ek olarak ekrana damarlardaki kanın akış yönünü ve hızını kırmızı-mavi renklerle çizer. Ekranda görülen damarların üzerinde bu renkler belirir, aynı zamanda kalp atımına benzer sesler işitilir.

Renkli Doppler uygulaması yapılırken damarlar ve içinde akan kanın akış yönü kullanıldığı için gebeliğin ilk dönemlerinde renkli doppler uygulaması yapılamaz . Damarların gelişimi belirli bir döneme geldiği zaman ultrason uygulaması için yeterli zamana ulaşılmış olur ve Doppler uygulaması yapılabilir.

Plasenta oluşmaya başladığı andan itibaren bebeğe mümkün olacak en fazla miktarda kan akımını ulaştırmaya yönelik olarak plasentaya kan ulaştıran atardamarlarda (uterin arter) bölgede kan damarları genişler ve içlerinden geçen kana daha az direnç gösterirler. Böylece gebelik ilerledikçe bölgesel kan akımı artar. Bu durum kendini Doppler kan akımı ölçümlerinde direncin sayısal olarak düşmesi ve kan akım eğrilerinde önceden bölgede doğal olarak varolan çentikleşmenin kaybolması şeklinde gösterir.

Çentikleşme vücuttaki atardamarlarda sıklıkla varolan bir bulgu olarak uterin arterlerde gebelikte sıklıkla 20. haftaya kadar kaybolmasına karşın, doğal seyrin bazen yavaş olabilmesi nedeniyle 24 hatta 26. haftaya kadar gecikebilir. Bu nedenle bazı anne adaylarında 20. gebelik haftalarında saptanan çentikleşme bulgusu 24-26. haftada yapılan ölçümlerde kaybolmuş olarak izlenebilir.

Merkezimizde yapılan renkli doppler çekimi için "Kadın Sağlığı ve Hastalıkları" polikliniğimizden randevu alabilirsiniz.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.
25 Kasım 2014 Salı - 14:23

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa