Sağlık Bakanlığı, 40 yaş üstü kadınları karşı karşıya oldukları sağlık riskleri konusunda uyardı.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan ortak açıklamada, ülkemizde kadınların karşılaştığı sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıkları ve meme kanserinin bulunduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye'de her yıl yaklaşık 30 bin kadında meme kanserinin görüldüğü ve meme kanserinin 40 yaş üzerindeki kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu vurgulanarak, yeni meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70'inin 50 yaş üzerinde olduğuna dikkat çekildi. Meme kanserinin kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, 40 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının, 40 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazla olduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldığı vurgulanarak, bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41-58 yaş grubunda yer alan kadınlarda gerçekleştiği ifade edildi.
Türkiye' de bu oranların birçok Avrupa birliği ülkesine oranla yüksek olması dikkatleri çekmekte. Bunların nedenlerini sorguladığımızda ilk başta düzensiz beslenme gelmektedir. Her ne kadar aldığımız besinleri özenle seçsek ve diyetimize önem versek de besinlerde giderek düşen vitamin-mineral oranı bizi farklı takviyelerin kullanımına itmekte.
Özellikle kadınların günlük diyetle almaları gereken bazı takviyeler yaygınlaştırılmalı. Hormonal yapıların düzenlenmesi ve en çok da 40 yaş üstünde bize tehdit oluşabilecek birçok olumsuz durumun üstesinden gelinebilmesi için bu çok önemlidir.
AB ülkelerinde özellikle Almanya´da günlük rahatsızlıkların (günlük rahatsızlıklar olarak isimlendirilen solunum yolları rahatsızlıkları (soğuk algınlıkları, grip, öksürük, vb.), sindirim sistemi rahatsızlıkları (iştahsızlık, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, ishal vb), sinirsel rahatsızlıklar (gerginlik, uykusuzluk vb), ürtiker sistem rahatsızlıkları (idrar yolları şikâyetleri), bazı kadın rahatsızlıkları (adet sorunları, menapozal basmaları), bazı romatizmal ve cilt rahatsızlıklarında kişiyi rahatlatıcı ve destekleyici olarak ve kalp-damar ve karaciğer koruyucusu olarak) tedavisinde hekimler öncelikle bitkisel ilaçları tercih etmektedirler. Almanya eczanelerindeki 21.000 dolayındaki preparatın 7.000 kadarı bitki ekstresi, özütü, uçucu yağı vb. doğal ürünleri içermektedir. Bitkisel ilaç üretim ve satışında AB ülkeleri içinde Almanya´dan sonra Fransa 2.sırada yer almaktadır.
Burada yapılan araştırmalar doğal ürünlere oldukça dikkat çekmekte. Yaşam koşulları gereği yeterli düzeyde alamadığımız birçok etkeni gıda takviyeleri ile almak mümkündür. Doğru metodlar ile üretilmiş bitkisel ekstraktların, doğru bilgiler dâhilinde kullanılmasıyla oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçmek mümkün olabilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.