Sağlıklı beslenmek her çeşit gruptan yiyeceği doğru miktarda tüketmek demektir. Diyet sözcüğü ise genel olarak zayıflamak için yapılan yemek düzeni değişimlerine verilen ad gibi tanımlanır. Fakat asıl anlamıyla diyet, belirli bir zaman diliminde tükettiğimiz besinlere verilen addır. İyi bir diyet nihayetinde sağlıklı bir yaşama kapı aralar. Sağlıklı beslenme şekli kesinlikle tek bir grup yiyecekten oluşamaz çünkü tek bir grup besin sağlığınızı korumaya yeterli katkıyı sağlayamaz.
Genellikle yıllardır bize söylenen şey hep doğrudur fakat şehirli insanlar olarak biz buna pek aldırış etmedik. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.
Sağlıklı beslenmenin en can alıcı noktası dengelenmiş bir diyettir. Dengelenmiş diyetin anlamı ise her çeşit besin grubundan doğru oranda yemektir. Diyetisyenler beş çeşit besin grubunun olduğunu söylemektedirler. Bunlar tam tahıllılar, meyveler ve sebzeler, proteinler, günlük besinler, yağ ve şeker.
Uzmanlar günde en az 85 gram tam tahıllı ürün tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar. Tam tahıllı ürünler rafine edilmiş tahılların aksine bakteriler ve kepek ihtiva ederler. Tam tahıllı ürünler lif, vitamin ve mineral bakımından zengindirler. Tahıllar rafine edildiklerinde içlerinde kepek ve bakterilerden arındırılırlar ve beyaz görünmeleri işte tam bu yüzdendir. Yani tahılı ne kadar saflaştırırsak onun faydalarından işte tam olarak o oranda az yararlanıyoruz. Tam tahıılı bir ürün tükettiğinizi sadece koklayarak ve bakarak anlayamazsınız, ürünün etiketini ve içindekileri inceleyerek veya satıcıya danışarak öğrenmelisiniz.
Yulaf arpa ve yulaf kepeği gibi ürünler lif bakımından zengindir ve bunların içerdiği lifler diyetinizi sağlama almanın önemli bir yoludur. Lifli besinler sizi tok tutarlar ve az yiyebilmenize yardımcı olurlar. Eğer yeterli miktarda lifli besin tükettiyseniz diğer besinlere yönelmeniz ve bunları çeşitlendirmeniz önerilir.
Sebze ve meyveler de vitamin, mineral ve lif bakımından zengindirler. İçerdikleri yüksek vitamin sayesinde vücudunuzun düzgün işleyebilmesini sağlarlar. Sebze ve meyveli diyetlerle beslenmek birçok araştırmada kalp hastalıkları, damar tıkanıkları, diyabet ve kanserin önüne geçtiği ortaya konulmuştur. Her gün meyve tüketilmesi bir çok sağlık otoritesi tarafından tavsiye edilir. Her gün en az 3 posiyon meyve tüketilmesi sağlıklı diyetinizin bir parçası haline gelmeli örneğin; (1 orta boy elma + 1 küçük boy armut ve 3 kuru kayısı).
Protein tipi besinler kas yapımızın güçlenmesine gün içinde harcadığımız enerjinin kaslarımız tarafından emilmesine yardımcı olurlar. Her gün kas dokularımızın yeniden onarılmaya ihtiyaçları olur ve vücudumuz bunu protein sayesinde sağlar. Et balık soya gibi ürünler yüksek miktarda protein içerirler. Baklagiller de protein bakımından oldukça zengindirler. Diyetisyenler balık tüketimini önemli ölçüde önerirler. Bu tüketimin en az haftada iki olmasını, vücudumuzun protein dengesini böylelikle sağlayacağını söylerler. Ton balığı, sardunya veya somon bu dengeyi iyi ayarlayacak ve omega yağları bakımından da vücudunuzu zinde tutacaklardır.
Günlük besinler kategorisinde ise tereyağı süt ve yumurta gibi besleyici öğeler bulunmaktadır. Bunların işlenmiş halleri de (peynir, yoğurt) tüketime oldukça elverişli olup besleyicilerdir. Uzmanlar veganlar için bu konuda brokoliyi şiddetle tavsiye ederler.
Yağ ve şeker kategorisinde çikolatadan mayoneze kadar yüksek yağ ve şeker içeren besinler sayılabilirler. Doymuş ve doymamış yağ olarak sürekli duyduğumuz bu terimleri sağlıklı ve sağlıksız olarak ayırabiliriz. Doymamış yağ oranı yüksek ürünleri tercih etmek sağlığınıza daha faydalı olacaktır. Kızartılmış ürünler, krema, margarin gibi doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler kalp ve damar hastalıklarına yol açarlar. Az tüketilmeleri sizin için daha faydalıdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.