Genelde kansız anjiyo ya da 10 saniyede anjiyo adıyla anılan sanal anjiyografi, korner damarlarda tıkanıklık olup olmadığı, hem de damar sertliği varlığını ortaya koyabilen önemli veriler elde etmemizi sağlamaktadır. Sanal anjiyo ile kısa bir sürede, damara dahi giriş yapmadan bütün damarları görüntüleyebilmek mümkündür.
Sanal anjiyo kol damarından uygulanan kontrast maddenin koroner damarlar içerisinden akışını tomografik olarak görüntüleme işlemidir. Bu sayede koroner damarlardaki tıkanıklık ya da sertliği tespit edebilmektedir.
Bu sayede hasta klasik anjiyografiye kalp damarları ile ilgili tanıyı öğrenebilme şansına sahip olmaktadır. Sanal anjiyo, darlık derecesi ile ilgili ayrıntılı bilgi veremediği için böyle bir tanı konulduğu zaman tedavi yöntemini belirlemek için klasik anjiyografi uygulanması gerekebilmektedir.
Klasik anjiyografi kalp damarlarının kol veya bacak atar damarı yoluyla, yerleştirilen kataterler içerisinden uygulanan kontrast madde ile görüntülenmesidir. İşlem hazırlığıyla birlikte yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. İşlem sonrasında da hastanın 24 saat süreyle, kullanılan atar damar bölgesine göre hastane içinde veya evde istirahatı önerilir.
Sanal anjiyografi de ise kol toplar damarından direkt olarak kontrast madde uygulanmakta ve damarlar tomografik olarak görüntülenmektedir. İşlem 10 saniye kadar kısa bir sürede gerçekleşmekte ve koroner damarlar normal bulunmuşsa, tanı sağlamaktadır. Uygulanan kontrast madde her iki yöntemde de benzer olup, alınan radyasyon miktarı genellikle, klasik anjiyografiden daha azdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.