Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Serebral Palsi Nedir?


Pediatrik Fizyoterapi ile Serebral Palsi Rehabilitasyonu


Serebral palsi nedir ve rehabilitasyonu nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz soruların cevabı ile pediartik fizyoterapi alanında daha birçok sorunun cevabı için Lifemed Tıp Merkezi blog yazımızı okuyun.

Serebral palsi  “Gelişmekte olan beyinde meydana gelen ilerleyici olmayan bir takım bozuklukların neden olduğu postüral ve hareket bozukluklarının aktivite limitasyonlarına yol açtığı bir grup kalıcı hastalıktır” olarak tanımlanır. SP’nin motor bozukluklarına ayrıca duyu bozuklukları, kognitif bozukluklar, algısal problemler, iletişim ve davranışsal problemlerin yanı sıra epilepsi ve ikincil kas iskelet sistemi problemleri eşlik etmektedir.

SP çocukluk çağının yaygın motor bozukluklarından biridir. Toplumsal kayıtlara göre SP prevalansı genel olarak 1000 canlı doğum başına 1,5–2,5 oranında görülmektedir. Ülkemizde ise bu oran 1000 canlı doğum başına 4,4 oranındadır. SP ömür boyu süren ve fiziksel olduğu kadar çoğunlukla duyu, bilişsel, psikolojik ve sosyal uyum problemlerini bir arada taşıyan ve fonksiyonel yetersizlik yaratan bir tablodur; oluşan engel durumu yaşla birlikte artış gösterir ve yaşlanma nispetten daha erken başlar.

Serebral Palsi Nedir

Bakım süreci ve rehabilitasyon yaklaşımları, teşhisin ilk konulduğu yaş, hatta SP riski taşınılabilecek bebeklik ve yetişkinlik dönemlerini kapsamalıdır.

Pediatrik Fizyoterapi ile Serebral Palsi Rehabilitasyonu

SP’li çocuklarda pediatrik rehabilitasyon yaklaşımları, doğum öncesi, doğumda ya da doğum sonrası nedenlerle oluşabilen fiziksel, duyu-algı, bilişsel ve sosyal problemlerin çocukta yarattığı problemlere profesyonel ve multidisipliner ekip yaklaşımını gerektiren bir olgudur

SP’li çocukların motor ve duyusal bozukluklarının tedavisinde fizyoterapistler kaba motor becerilere ve fonksiyonel mobiliteye odaklanır. Pozisyonlama, oturma, destekleyici aletler veya ortez yardımıyla ya da yardımsız yürüme, tekerlekli sandalye kullanımı için gerekli fonksiyonel durumun sağlanması ve transferler, ikincil problemlerin önlenmesi fizyoterapistin üzerinde çalıştığı ana alanlardandır. 

Serebral Palsi Rehabilitasyonu

Fizyoterapist, fizyoterapi programını ve ailenin evde uygulayacağı ev programını planlar ve uygular, çocuğu okul ortamına hazırlar ve gerekli ekipman ve ortezi önerir. Aynı zamanda; yemek yeme, giyinme, tuvalet, banyo yapma gibi temel günlük aktiviteler için gerekli olan görsel-motor ve duyusal becerilere odaklanır.

Fizyoterapi yaklaşımları ayrıca, okulla ilişkili beceriler kazandırılması ve günlük yaşamı zorlaştıran eksiklikleri telafi etmeye yardımcı olacak stratejileri de içerir.

Bilgi için; 


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 3 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
19 Ekim 2020 Pazartesi - 13:33

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa