Kalp kanlanmasının ölçüldüğü bir işlem olarak karşımıza çıkan kalp sintigrafisi, efor ve sonrası durumlarda kalp üzerinde oluşan kanlanmanın tespit edildiği bir uygulama olmaktadır. Peki, sintigrafisi nerelerde (hangi oranlarda) kullanılır?. Bu yazımızda sizlere sintigrafinin vücudumuzda bulunan hangi organlarda kullanıldığını açıklayacak ve bu kullanımlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Sintigrafi hangi organlarda kullanılmaktadır?
Sintigrafinin kullanıldığı organların başında kalp gelmektedir. Kalp üzerinden oluşan kanlanmanın hangi bölgelerde ve hangi oranda olduğu kalp sintigrafisi yöntemi ile anlaşılmaktadır. Bunun yanında sintigrafinin kullanıldığı başka organları ise şöyle sıralamak mümkündür.
- Tiroid
- Karaciğer ve dalak
- Safra kesesi
- Mide ve barsaklar
- Kalp ve dolaşım sistemi
- Böbrekler
- Adrenal bezler
- Damarlar
Gama ışınları yayarak organizma içerisinde yer alan bir izotopun yolunu izlemek için sintigrafi yöntemi kullanılmaktadır. Bu nedenle yukarıda belirtmiş olduğumuz organlardan biri üzerinde mevcut işleyişi öğrenmek ve organizmanın genel içeriği hakkında bilgi edinmek için sintigrafi yöntemine başvurulmaktadır. Ayrıca verilen radyoaktif madde, organizma tarafından tutulduğu için görüntü elde etmek bu yöntem dahilinde mümkün olmaktadır. Ortaya çıkan durum ise organlarda bulunan hastalıkların kolayca saptanmasına olanak sağlamaktadır.
Sintigrafi işlemi sırasında kullanılan taşıyıcı maddeler ya da izotoplar, tercih edilen tekniğe veya yapılan muayeneye göre değişim gösterebilmektedir. Uygulanan bu yöntemin hasta için herhangi bir problem oluşturmadığını ve organlara zarar vermediğini de söylemek mümkündür.
Bilgilendirme amaçlıdır.