Solunum hastalıkları iki şekilde sınıflandırılabilir. Biri obsrüktif olarak geçer ve akciğer hareketlerinde, nefes alıp verme gibi durumlarda zorluk çekerler. Diğeri ise restriktif akciğer hastalıklarıdır. Bu hastalıklarda akciğerin ihtiyacı olan hava tam olarak ciğere doldurulamamaktadır.
Hava yollarını etkileyen akciğer hastalıkları bronş denilen nefes boruları vasıtasıyla solunum yollarını etkilerler. Bunları sırayla inceleyecek olursak;
Astım : Hava yolarında iltihaplanmalar, alerjik tepkimeler, hırıltı ile gelen nefes darlıkları oluşur. Hava kirliliği bile astım hastalığını tetikleyebilmektedir.
Kronik Obsrüktif Hastalığı : Nefes yetersizliği oluşur. Hasta nefes almada zorluk çeker.
Kronik Bronşit : Öksürük ve balgam oluşumu sürekli devam eder.
Anfizem : Zorlukla nefes vermeye sebebiyet veren bir durumdur.
Akut Bronşit : Solunum yollarında virüs veya enfeksiyon sebebiyle meydana gelen bir hastalıktır.
Kistik fibrozis : Akciğer hastalıkları tekrarlıyorsa kişide mukus oluşur. Kistik fibrozis de mukus birikimi söz konusudur.
Hava kesesini etkileyen akciğer hastalıklarında alveoler etkilenir. Alveoler akciğerde bronşçukların bittiği yerdeki hava kesecikleridir. Bu hastalıkları inceleyecek olursak;
Zatürre : Alveollere bulaşan bakteriler enfeksiyon oluşturur, bu da zatürreye sebep olur.
Tüberküloz : Uzun süreli ve bulaşıcı bir hastalık olduğu için kontrol altında tutulması ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.
Anfizem : Hava yollarını da etkileyen bu hastalık alveollerin arasındaki bağların zarar görmesiyle oluşur.
Pulmoner Ödem : Akciğer etrafındaki damarlar hava keseleri içine sıvı sızdırdığında ödem meydana gelir. Bu durum kalp yetmezliğine de sebep olur ve akciğerin zarar görmesinde etkilidir.
Akciğer Kanseri : Akciğer kanseri 4 çeşit olabilmektedir. Çoğunlukla hava keseciklerinde ve direkt olarak akciğerde oluşabilirler.
Akut solunum sıkıntısı : Akciğerde ciddi sıkıntılar meydana getirebilir. Bu durumda makine desteği ile kişi hayatına devam edebilmektedir.
Pnömoyonkoz : Kömür tozu gibi zararlı maddelerin solunması ile akciğer hava keseciklerinde rahatsızlıkların oluşması durumudur.
Kan damarlarını etkileyen akciğer sorunlarında kalbin sağ tarafındaki damarlar alması gerekenden daha az oksijen alırlar. Bu durumda kan damarlarında hastalıklara sebebiyet verebilir.
Pulmoner emboli : Kan pıhtılarının kalbe ve akciğere pompalanması ile kan ve oksijen seviyesi düşer ve nefes darlığı çekilir.
Pulmoner hipertansiyon : Pulmoner arterlerde yüksek kan basıncının oluşumu ile göğüs ağrıları ve nefes darlıkları oluşur.
Plevrayı etkileyen akciğer hastalıklarında akciğeri saran ince sıvı tabakası nefes alıp verirken akciğer göğüs duvarından kayması ile oluşur. Plevra akciğer hastalıklarını sıralayacak olursak;
Plevral Efüzyon : Plevral sıvının boşlukta toplanması kalp yetmezliğine ve nefes darlığına sebep olmaktadır.
Pnömotoraks : Göğüs duvarı ve akciğer arasına hava dolması sebebiyle bu hastalık oluşur. Oluşan havanın çıkarılması için diren takılır.
Mezotelyoma : plevra üzerinde oluşan bir kanser türüdür.
Göğüs duvarını etkileyen akciğer hastalıkları nefes alma konusunda önemli bir rol oynayan göğüs duvarının üzerinde kasları da etkilemektedir. Bunları sıralayacak olursak;
Obezite hipoventilasyon sendromu : Vücut ağırlığının artması ile karın kaslarında be göğüste baskı oluşur, bu sebeple nefes almak zorlaşır. Ciddi solunum problemleri ortaya çıkabilir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalıklarında hastada oluşan şikâyetlerin azalmasını sağlamak, yaşam kalitesini yükseltmek, solunum sıkıntısı ataklarını engellemek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak tedavi amaçlarındandır. Sigara kullanımı kesinlikle bırakılmalıdır. Solunum yollarını açıcı ilaçlar ile, gerektiğinde oksijen verilerek tedaviye devam edilmektedir.
Bilgilendirme amaçlıdır.