Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Toplardamar (Venöz)


Toplar Damar Vücudumuzun en hayati sıvısı olan kan, damarlar sayesinde vücudumuzun çeşitli bölgelerine

Toplar Damar

Vücudumuzun en hayati sıvısı olan kan, damarlar sayesinde vücudumuzun çeşitli bölgelerine dağılmaktadır. Farklı vücut noktalarına gönderilen kanın tekrar kalbe toplanması gerekmektedir. Vücuda dağıtılan temiz kan vücut hücrelerinde kullanıldıktan sonra pis kan olarak toplar damar sayesinde kalbe geri getirilmektedir. Kalp bu pis kanı akciğere gönderip akciğerden toplar damar sayesinde temiz kan almaktadır. Akciğerden gelen temiz kan tekrar vücut döngüsüne gönderilir.

Toplardamar (Venöz)

Karmaşık bir sistemden oluşan insan vücudunda en hayati sitem dolaşım sistemidir. Bu sistem içindeki unsurlar ise kan, kalp ve kan damarlarıdır. Kan damarları üç çeşitten oluşmaktadır. Birincisi kalpten vücudun değişik bölgelerine gönderilen kanı taşıyan atardamarlar, diğeri atardamarlardan gelen kanı hücre ve dokulara ileten aynı zamanda hücre ve dokulardaki kullanılmış pis kanı da toplardamarlara ileten kılcal damarlardır. Bir diğer damar tipiyse toplardamar (venöz) olarak adlandırılmaktadır.

Toplardamarlar dolaşım sistemindeki pis kanı alarak temizlenmek için gerekli yerlere gönderilmek üzere kalbe getirmektedir. Toplardamar içindeki kanın basıncı atardamarlardaki kan basıncına göre daha düşüktür. Bu nedenle toplardamarlar kanı kalbe iletebilmeleri için, damar içinde kapakçıklar bulundurmaktadırlar.

İki tip toplardamar bulunmaktadır. Bunlardan biri vücuttaki kirli kanı kalbe ulaştıran ana toplardamarlardır. Bu toplardamarda CO2 taşınmaktadır. Diğeri ise akciğerlerde temizlenen kanı kalbe getiren toplardamarlardır. Akciğer toplardamarı şeklinde adlandırılmaktadır. Bu damarda ise O2 taşınmaktadır.

Toplardamarların basıncı atardamarların basıncına göre daha az olması nedeniyle herhangi bir şekilde kesilirse kan sızıntı şeklinde akmaktadır. Toplardamarlarda taşınan kan, pis olması nedeniyle rengi daha koyu olarak görülmektedir.


Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
31 Ekim 2013 Perşembe - 01:06

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa