Reflü Nedir?
Birçok insan yemek yedikten sonra midesinde ekşime, hazımsızlık gibi şikâyetlere sahiptir. Hatta durum sadece bununla kalmaz ve mide asidi yemek borusundan yukarı çıkıp ağıza kadar gelebilir. İnsanlar hayatlarının belirli bir döneminde bu sıkıntıları yaşamış olsalar da kimilerinde geçici ve bir defaya mahsus olan bu durum kimilerinde kalıcı ve oldukça sancılı bir hale dönüşebilir. Gastroesophageal reflü olarak tanımlanan bu rahatsızlık mide asidinin bazı nedenlerden dolayı mideden yukarı doğru çıkıp yemek borusunu ve yutağı tahriş etmesidir.
Bu hastalığın en sık görüldüğü kişiler mide fıtığı hastalığına sahip olan kişilerdir. Kişi peristaltik hareketini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilen bir yemek borusuna sahipse mide içeriği yemek borusu tarafından midede tutulabilir. Fakat mide ve yemek borusunu ayıran kapakçık mekanik olarak işlevini yitirmiş veya doğru çalışmıyorsa bu reflüye sebep olur.
Reflünün Nedenleri ve Belirtileri
Reflünün oluşmasına zemin hazırlayan birçok neden vardır. Bunlardan birkaçı fazla yemek yemek ve daha sonrasında yatar pozisyona geçmek, gebelik, fazla kilo, hızlı yemek, stres ve korse takmak olarak gösterilebilir.
Reflünün belirtileri tipik ve atipik olarak ayrılır. Tipik reflünün en önemli işareti mide yanması ve bunu takip eden yemek borusu yanmasıdır. Bu refleks oluşurken aynı zamanda ağza önceden yenilen yemekler gelebilir. Sıklıkla yemek sonrası gerçekleşen bu belirtiler belirli şartlar altında gece de gerçekleşebilirler. Bu durumda hasta eğer uyur pozisyondaysa uykusundan uyanır.
Bir diğer belirti şekli ise atipik belirtilerdir. Mide, kalbe ve akciğerlere doğru yani üste doğru basınç yaptığı için bir göğüs ağrısı oluşur. Bu baskı ve basınç nedeniyle kuru öksürük, ses kısıklığı gibi belirtiler reflünün atipik belirtileridir.
Çoğu zaman Reflü eğer tedavi edilmezse kansere kadar ulaşabilen başka birçok hastalığa yol açar. Reflü bazı vakalarda astımın sebebi olabilmektedir. Kronik öksürük bir süre sonra astıma dönüşür. Akciğere mide sıvısı kaçarsa bu zatürreye bile yol açabilir.
Reflünün tedavisi çeşitli yöntemlerden oluşur. Konservatif yöntemler tercih edilecekse ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar 3 farklı tiptedirler. Proton Pompası inhibitörü denilen ilaçlar midenin asit salgılamasını azaltarak mideyi rahatlatır ve yemek borusuna olan geri tepme refleksini ortadan kaldırır. İkinci bir ilaç tipi olan Prokinetik ilaçlar ise midenin çalışma hızını artırarak sindirimi hızlandırır. Bir diğer ilaç tipi ise şuruplardır. Bu şuruplar içildiklerinde yemek borusunu koruyucu bir tabaka olarak sararlar ve mide asidinin yemek borusuna zarar vermesini engellerler. Bir başka tedavi yöntemi isi endoskopik cerrahi yöntemleridir. Bu yöntem eğer hasta ilaç tedavisine cevap ermiyorsa kullanılır. Ağızdan veya deriden küçük bir delik açılarak girilen bu yöntemde hastalar %94 oranında iyileşme gösterirler. Hastanelerin Gastroenteroloji bölümleri hastalara reflü konusunda yardımcı olan birimlerdir.
Reflüyü Önlemenin Yolları
Bu ve bunun gibi önlemler alırsanız reflüyü engelleyebilir, daha sağlıklı ve rahat bir yaşam sürdürebilirsiniz.
Bilgilendirme amaçlıdır.