Düşük dozlu X ışınları aracılığıyla memenin 3 boyutlu görüntüsünün çekilmesi 3D tomosentez mamografi nedir sorusunun yanıtı olarak verilmektedir. Özellikle çok küçük kitlelerin dahi tespit edilebilmesini sağlayan 3D tomosentez mamografi işleminde dijital ortamda elde edilmiş olan görüntüler bilgisayar ortamında incelenmektedir.
Çekim işlemi klasik mamografi ile benzer nitelikler taşır ancak tomosentez mamografide görüntü elektrik sinyallerine dönüştürülür ve monitörlere aktarımı gerçekleşir. Bu sayede görüntüyü netleştirmek, küçük kitlelere ulaşmak ve detaylı bir incelemede bulunmak mümkün hale gelir. Merkezimizde tomosentez mamografi işlemi 3D görüntü teknolojisi ile yapılmaktadır.
Günümüzde 3D tomosentez mamografi meme kanserinin teşhisi için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak bazı hastalarda meme dokusundaki yoğunluk nedeniyle kitleleri gözlemlemek zor olabilmektedir. Bu nedenle hekim tarafından Meme MR ve / veya ultrasonografi çekimi istenebilmektedir.
Detaylı bilgi ve hızlı Mamografi randevusu için;
444 54 33 çağrı merkezimiz ya da
Whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
3D Tomosentez Mamografi Çekimi Nasıl Yapılır?
Çekim, standart mamografi çekimi ile benzer bir uygulama düzenine sahiptir. İşlem öncesinde hasta kıyafetlerini çıkarır. Vücudunda herhangi bir metal eşyanın bulunmamasına dikkat edilir. Hastanın memesi, tomosentez plaklarına yerleştirilir. Bu iki plak arasına yerleştirilen memenin iki farklı pozisyonda çekimi yapılır. Ortalama 15-20 dakika arasında değişen bir sürede tamamlanan 3D tomosentez mamografi çekiminde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şunlardır;
3D Tomosentez Mamografi Kimlere Önerilir?
Ülkemizde her 8 kadından 1’i meme kanseri hastalığına yakalanmaktadır. Bu durum 3D tomosentez mamografi nedir sorusuna bir yanıt olarak verilebilecek önemli bir orandır. 40 yaş üzeri her kadının yılda bir defa hiçbir şikayeti olmasa dahi mamografi çekimi yaptırması doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Bilgilendirme amaçlıdır.