Akne bir cilt problemidir ve halk arasında sivilce olarak bilinmektedir. İnsanlarda psikolojik sorunlara bile yol açabilen sivilceler herkeste görülebilmektedir. Sonbahar ve kış mevsiminde daha yoğun olarak görülen sivilceler can sıkıcı olabilmektedir. Özellikle ergenlik çağındaki kişilerde yoğun olarak görülmektedir. Yetişkin olma yaşına kadar devam eden bu sivilceler kimi zaman azalma gösterirken kimi zamanda artış gösterebilmektedir.
Genel olarak yüzde, boyunda, göğüs bölgesinde, omuzlarda ve sırtta çok fazla oluşmaktadır. Akne tedavi edilmediği süre içinde iz bırakma özelliğine sahip olmasından dolayı rahatsız edici durumlara neden olabilmektedir. Hayatı tehdit altına alan bir hastalık olmamasına rağmen sivilce sorunu yaşayan hastalarda psikolojik sorunlar oluşmaya başlamaktadır. Kötü görünüm nedeni ile toplumdan kendisini soyutlamaktadır. Ciddi ve kalıcı izlerin oluşması durumunda da kişiler kendisini daha kötü hissetmektedir.
Akne oluşumunun nedenleri nelerdir?
Hem erkeklerde hem de bayanlarda ergenlik döneminde sık olarak görülen akneler hormonların yağ bezlerini uyarması sonucuna gelişmektedir. Yağ bazlı kozmetik ürün kullanımı sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Özellikle stresli zamanlarda sivilce oluşumu daha da çok artış göstermektedir. Hava kirliliği, çevresel faktörler, yüksek miktarda nem düzeyi akne oluşumunu harekete geçiren sebepler arasında yer almaktadır. Sivilcelerin sıkılarak içerisindeki sıvının çıkartılması hem ciltte tahribata hem de iz kalmasına neden olmaktadır.
Akne oluşumunu önlemek için neler yapılmalı?
Akne oluşumunun önlenmesi için cildin temizlenmesi ve nemlendirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle günde iki defa cildin ılık su ile ve temizleyici madde ile temizlenmesi gerekmektedir. Yağ bazlı temizlik ürünlerinin kullanılması uygun değildir. Cildi çok fazla yıkamakta sivilce oluşumunu arttırabilmektedir. Bu konuda doktora başvurmak ve en uygun tedavi şeklini tercih etmek gerekmektedir. Doktorun önerdiği temizlik maddelerini kullanmak daha etkili olacaktır.
Akne tedavisi nasıl yapılır?
Deri hastalıkları kapsamında yer alan akne tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi süresinin uzun olması sebebi ile hastanın sabırlı olması çok önemlidir. 2. aydan itibaren cilt tedaviye yanıt vermektedir. Hafif akneli durumlarda antibiyotikli kremler ve solüsyonlar sayesinde tedavi süreci başlamaktadır. Ayrıca aktif olarak uygulanan lazer tedavileri de sivilce tedavisi için çok iyi gelmektedir. Peeling uygulamaları da kullanılmaktadır.
Bilgilendirme amaçlıdır.