Behçet Hastalığı, metabolizmanın çeşitli işlevlerine hasar veren ve iltihaplanmalara yol açan bir hastalıktır. Nedeni kesin olarak belirlenememektedir. Genetik ve çevresel koşulların ortak etkisiyle oluştuğu düşünülmektedir. Dünyanın her yerinde görülebilmesine karşın; Japonya, İsrail, Türkiye gibi ülkelerde daha yaygın rastlanmaktadır. Genel olarak 20-40 yaş yetişkinlerde, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülmektedir. Hastalık genç erkeklerde daha ağır seyredebilmektedir.
Behçet Hastalığı'nın Belirtileri Nelerdir?
Behçet Hastalığı’nın belirtileri ve belirtilerin şiddeti, kişiden kişiye farklı olabilmektedir. Behçet Hastalığı, basitçe damar iltihaplanması olarak değerlendirilir ve hastalığın belirtileri öncelikle, iltihaplı damarların geçtiği bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Böylece hastalık farklı sistemleri etkileyerek, kişiden kişiye değişen belirtiler ortaya çıkarabilir.
Behçet Hastalığı'nın sık görülen belirtileridir.
Yukarıda bahsedilen belirtiler her insanda zaman zaman görülebilmektedir. Bu belirtilerle bir defa karşılaşılması Behçet Hastalığından şüphelenmek için yeterli değildir.
Behçet Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Behçet Hastalığı tanısı için kişinin kapsamlı bir klinik muayeneye girmesi gerekir. Vücudun farklı sistem ve bölgelerinde ortaya çıkabilen semptomların klinik muayenelerle değerlendirilmesi ve yapılan yardımcı test sonuçlarıyla Behçet Hastalığı tanısı konulabilmektedir.
Behçet Hastalığı'nın saptanması için tek başına yeterli bir klinik test henüz bulunmamaktadır. Buna karşın paterji testi, tanı koymak için kullanılan, kabul görmüş tek yardımcı testtir. Uygulanmasında, deri altına enjekte edilen tuzlu su çözeltisinin ortaya çıkaracağı tepkiler incelenir. Test pozitif çıksa dahi, Behçet Hastalığı tanısı için tek başına anlamlı değildir.
Erken Tanı Önemli
Behçet Hastalığı, her insanda farklı şiddetle seyredebilmektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında, körlüğe kadar uzanan kalıcı ve şiddetli sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın erken tanısı ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir.
Behçet Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın etkilediği sistemlerde ortaya çıkan hasara göre farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Behçet Hastalığı'nın kesin bir tedavisi olmamasına karşın belirtileri kontrol altına alarak, hastanın sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak mümkündür. Hastalığın ağız veya genital bölgelerdeki yaralar, doku hasarlarıyla sınırlı seyrettiği durumlarda ilaç tedavisi ile belirtiler baskılanabilmektedir. Buna karşın ileri durumlarda, daha ağır ilaç tedavileri ya da cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.
Behçet Hastalığı, erken tanı ile müdahale edildiğinde, kalıcı hasarlar oluşmadan kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Belirtilerinden şüphelenildiği takdirde, sağlık kuruluşunda kapsamlı bir muayeneye girmek, hastalıkla başa çıkmanın ilk ve en önemli adımıdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.