Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Bilgisayarlı Tomografi Nedir?


Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

Radyoloji alanında X ışınları (röntgen ışınları) aracılığıyla vücudun belirli bölgelerinden elde edilen kesitsel görüntüleme tekniği bilgisayarlı tomografi nedir sorusunun yanıtı olarak verilmektedir. Röntgenden çok daha detaylı görüntülerin elde edildiği bu yöntem vücut içerisindeki organlara dair hastalıkların teşhisini kolaylaştırmaktadır. Yumuşak dokuların, organların ve kemiklerin yerleşimini ve şeklini belirgin bir biçimde göstermesi bakımından oldukça avantajlıdır. Onkolojide kanser araştırma alanının önemli bir parçası olan bilgisayarlı tomografi, tedavinin ne şekilde yapılması (radyoterapi, cerrahi işlem, kemoterapi vb.) gerektiğine dair planlamanın hazırlanmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle erken süreçte hastalığın teşhis edilebilmesini mümkün kılması bakımından pek çok doktor tarafından tercih edilen bir radyoloji yöntemi haline gelmiştir.

Bilgisayarlı Tomografinin Kullanım Alanları

  • Başta karın içi ve göğüs hastalıklarının teşhisi olmak üzere;
  • Paranazal sinüsler (Burun çevresi sinüsleri)
  • Omuz, el, ayak, omurga kemik patolojileri, iskelet sistemi yapıları
  • Beyin tümörleri, Alzheimer ve Epilepsi hastalıklarının teşhisi,
  • Böbrekler,
  • İç organ yaralanmaları,
  • Onkolojide tümörün teşhisi ve tedavinin planlanması,
  • Metastaz oluşumunun saptanması,
  • Özellikle kalp krizi geçirmiş hastalarda kalp kasının canlılığının değerlendirilmesi,
  • Damarlarda tıkanıklık, kireçlenme, anevrizma veya plak oluşumu gibi durumların incelenmesi gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Diğer bir bilgisayarlı tomografi nedir sorusunun karşılığı olarak anatominin daha iyi anlaşılmasını mümkün hale getirecek radyolojik yöntem yanıtı da kullanım alanlarının genişliği çerçevesinde verilebilecek bir yanıttır.

Bilgisayarlı Tomografi Nedir

Detaylı bilgi ve hızlı BT randevusu için;  

444 54 33 çağrı merkezimiz ya da

Whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. 

Bilgisayarlı Tomografi Çekimi

Bilgisayarlı tomografi çekimi öncesinde hasta işleme uygun hale getirilir; üzerindeki metal eşyalar çıkarılır ve özel bir önlük giydirilir. Herhangi bir acı veya ağrının meydana gelmediği çekim işleminde hastanın sabit bir biçimde durması istenir.

Bazı hastalarda incelenecek bölgeye göre ilaçlı bilgisayarlı tomografi çekimi yapılmaktadır. İlaçlı tomografi çekimi istenilen bölgeden daha net görüntüler elde edilmesi bakımından özel bir tetkiktir. İşlem öncesinde hastanın 4-6 saat aç kalması gereklidir. Uygulama için hastanın damar yolu açılır ve kontrast bir madde enjekte edilir. Kontrast madde bazı hastalarda döküntü veya kaşıntı gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle işlem öncesinde hastanın herhangi bir alerjik rahatsızlığının, böbrek hastalıklarının veya şeker hastalığı, hamilelik gibi durumlarının olup olmadığı göz önüne alınmaktadır.

Günümüzde bilgisayarlı tomografi nedir sorusunun bir yanıtı olarak vücudun çekim yapılacak bölgelerine özel isimlendirmelerden de söz etmek mümkündür. Örneğin; göğüs kafesi incelemesi toraks BT, karın bölgesi incelemesi abdominal BT olarak adlandırılmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi Nedir
Bilgisayarlı Tomografinin Avantajları

  • Damar yollarının 3 boyutlu olarak görüntülenmesi ve çok kesitli bir işlem olması bakımından tedavi planlamasında büyük öneme sahip olan bilgisayarlı tomografi;
  • İşlem süresinin kısa olması,
  • Ayrıntılı görüntüler elde edilebilmesi,
  • Sağlıklı dokuların hasarlı dokulardan ayrıştırılabilmesi bakımından tedavi planlamasında yanlış ve gereksiz müdahaleyi engellemesi gibi özellikler bakımından bir çok avantaja sahiptir.

Bilgisayarlı tomografi işlemi hakkında daha fazla bilgi almak için 0850 222 54 33 çağrı merkezimizle iletişime geçebilir veya sizi arayalım formu üzerinden bilgilerinizi iletebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.


Bilgisayarlı Tomografi Nedir? İle İlgili Yazılar

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa