Birçoğumuz kısa vadede bir doktora görünmeyi düşünmeyiz. Çoğunlukla bir sorunumuz olmadıkça yani medikal bir sorun olabileceğini düşündüğümüz belirtileri göstermedikçe doktora gitmekten kaçınırız. Kafamızdaki doktor terimi bile çocukken oraya yerleştirilmiştir. “Doktor biz hastayken bizi tedavi eder.” Aslında durum pek de öyle değil.
Bilgilendirme amaçlıdır.
Check-up işlemlerinde kanser taramalarını içeren farklı tetkikler yapılmaktadır. Bunlar;
olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunların yanı sıra kalp, böbrek, kemik ve damar sistemleri üzerinde de gerçekleştirilen pek çok uygulama bulunmaktadır. Yapılan tetkikler olası bir kanser oluşumunu tespit etmek ve ortaya çıkan durumu en başından önlemeye çalışmaktır.
Kanser taramalarının uzman doktorlar tarafından yapılması ve tetkik sonuçlarının incelenmesi problemlerin net bir şekilde giderilmesi açısından oldukça önemli bir konumda yer almaktadır.
Ayrıca 55 yaş üstü erkek ve kadınlarda 5 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir.
Vücutta oluşmaya başlayan kanser hücreleri, belirli bir zaman herhangi bir belirti göstermeden çoğalmaya başlamakta ve vücudun ilgili bölgesine yayılmaya devam etmektedir. Ancak check-up yaptırılması ve bu yayılma sürecinin gerçekleşmeden önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Sadece tıbbi cihazlar ile anlaşılan kanser başlangıcı için check-up yaptırılması özellikle tavsiye edilmektedir.
Hastalıklara erken teşhis konmasında oldukça önemli bir konumda yer alan check-up, vücudun en başından sonuna kadar tarandığı bir uygulamadır. Bu işlem sonucunda vücut üzerinde henüz oluşmaya başlayan hastalıklar erken teşhis edilerek gerekli müdahalelerin yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Bunların yanı sıra check-up tedavi sürecine de oldukça önemli katkılarda bulunan bir işlemdir. Çünkü erken teşhis edilen hastalıkların tedavisi daha kolay ve kısa sürebilmektedir. Ancak ileri seviyeye ulaşan hastalıklar için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değildir. Ayrıca belirli bir aşamaya gelmiş ve zamanında anlaşılamamış hastalıklar, maddi açıdan da büyük külfetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden her yıl en az bir kez olmak şartıyla herkesin check-up yaptırması önerilmektedir.
gibi hastalıklar saptanabilmektedir. Tabi yapılan işlemler sırasında herkesin arzu ettiği hiçbir hastalığa rastlamamaktır. Ancak eğer varsa bu hastalıkların ortaya çıkarılması kişinin hayatını sürdürebilmesi için önemlidir. Çünkü özellikle kanser gibi hastalıkların kısa süre içerisinde kişinin ölmesine neden olmaktadır. Fakat bu kanserin önceden tespit edilmesi ve tedavi sürecine girilmesi kişinin kurtulmasını sağlayabilmektedir.
Herkesin bildiği gibi check-up uygulaması henüz vücutta belirtileri görülmeyen hastalıklarında teşhisinde büyük bir önem arz etmektedir. Ancak her hastalığa önceden teşhis koyulan bu yöntem ile teşhis konulamayacak hastalıkların olup olmadığı da merak edilmektedir. Bu nedenle check-up ile hangi hastalıkların algılanma sorusu ortaya çıkmıştır.
Konu ile ilgili birçok hekime başvurulmuş ve genelde check-up yöntemi ile erken teşhis konamayacak hastalıkların olmadığı ifade edilmiştir. Bunun yanında istisnai durumları da her zaman için ön planda tutan hekimler, tıpta iki kere ikinin dört ettiği bir yaklaşımın her zaman var olmadığını ve bu nedenle check-up ile teşhis edilemeyecek hastalık yoktur konusuna yüzde 100 garanti verilemeyeceğini belirtmektedir.
Tüm bunların yanı sıra check-up işlemi için genel husus şudur ki, check-up pek çok hastalığa erken tanı konmasında etkili sağlık taramalarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Geniş kapsamlı bir check-up programı ile her zaman için var olan hastalıkların tespit edilmesi mümkündür.
Check-up özellikle 40 yaşı aşkın kişiler tarafından yılda en az bir kez yaptırılması gereken bir işlemdir. Bu yaşta itibaren daha çok ortaya çıkma eğilimi gösteren hastalıkların, bu yöntemle üstesinden gelmek mümkündür. Çünkü bir check-up işlemi ile vücut üzerinde bulunan hastalıklar saptanabilmekte ve bu saptama ardından tedaviye geçilebilmektedir.
Diğer yandan check-up işlemi sadece 40 yaşını aşmış bireyler için zorunlu değildir. Aynı zamanda her yaştan bireyin gerçekleştirmesi gereken bir uygulamadır. Çünkü herkesin bildiği gibi hastalıkların yaşı yoktur ve ne zaman ortaya çıkacağını bilmek mümkün değildir. Bu nedenle her yaşta check-up yaptırmak ve bu etkili genel vücut taraması ile olası hastalıkları erkenden öğrenerek önüne geçmek önemli bir konumda yer almaktadır.
Siz de her yıl en az bir kez olmak şartıyla check-up yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu işlem sayesinde vücudunuzun genel bir taramadan geçeceğini ve istenmeyen problemlere erken teşhis koyacağınızı unutmayın.
Checkup işlemlerinin süresini yakından ilgilendiren etkenler arasında yapılacak olan uygulamalar ve uygulamaların yapıldığı merkez yer almaktadır. Bunun yanında checkup yapan kişinin alanında uzman olması ve işlemlere tabi tutulacak kişi ile doğrudan ilgilenmesi gerekmektedir.
Ayrıca sorunsuz bir checkup işlemi için tercih edilen merkezin her açıdan gelişmiş olmasına dikkat edilmesi uzmanlara tarafından önerilmektedir. Tercih edilen merkezin checkup konusunda uzman ve yapılacak olan işlemleri hassasiyetle gerçekleştiriyorsa yine bu durum checkup süresinin kısalmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle uzmanların bu konu üzerindeki tavsiyeleri, checkup yaptırılacak olan merkezin büyük bir titizlikle seçilmesi gerektiğidir. Tercihin doğru yapılması istenen sonuçların ortaya çıkmasını sağladığı gibi checkup süresinin daha kısa sürmesine de neden olmaktadır.
Diğer yandan checkup yaptırarak vücudunda var olan problemleri ortaya çıkarmak isteyenlerin kesinlikle alanında uzman hekimler tarafından checkup işlemlerine girmesi tavsiye edilmektedir. Tetkikler sırasında gözden kaçan olgular, ilerleyen zamanlarda istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi yapılan işlemlerin boşa gitmesine yardımcı olacaktır. Checkup süresini tam olarak belirleyen ve bu konuda baskın olan etkenlerin en başında işlemlerin yapıldığı merkezin ön plana çıktığı söylenmektedir.
Aslında bu konuda kesin ve net bilgiler vermek genel anlamda yanlış olur. Ama şunu söyleyebiliriz ki, vücudunda farklı bölgelerde sorunlar yaşayan ve bu durumla sık sık karşılaşanların check-up yaptırması uygun olmaktadır. Bu şekilde vücut genelinde herhangi bir sorun varsa tespit edilmekte ve erken önlem almak mümkün olmaktadır.
Bunun dışında her yıl 1 kez ya da belirli aralıklarla rutin check-up yaptıranların da olduğunu söylemek mümkündür.
Hastalık konusunda titiz olan insanlar genelde bu işlemi belirli periyotlarda yaptırmakta ve bu şekilde yaşayabilecekleri sıkıntıları en başından ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Siz de yaşayabileceğiniz sorunların önüne erkenden geçmek istiyorsanız, her yıl check-up yaptırmayı ihmal etmeyin ve istenmeyen sorunlarla karşılaşmaktan kurtulun.
Check-up yaptırmanın en önemli avantajı, herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce gereken tedbirlerin alınmasını sağlamasıdır. Çünkü check-up işlemleri, genel bir vücut taraması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tarama sırasında vücudun herhangi bir bölgesinde ya da organında bulunan hastalık erkenden teşhis edilebilmekte ve gereken önlemler alınarak hastalık ortaya çıkmadan engellenebilmektedir.
Diğer yandan check-up ile tehlikeli hastalıklar için erken teşhis koymak ve tedavi sürecine erken girmek mümkündür. Yani önemli hastalıklara en başından çözüm getirmek check-up işlemleri sayesinde gerçekleşmektedir.
Siz de check-up yaptırın ve vücudunuzun herhangi bir bölgesinde hastalık olmadığından emin olun.
Öncelikle randevunuza gitmeden önce eğer ilaçlar alıyorsanız onların bir listesini hazırlayın. En ufak bir rahatsızlığınızı ve sorunuzu sormayı ihmal etmemek için onları bir kenara not alın. Yemek rutininizin bir listesini çıkarın. Adım adım tüm yediklerinizi yazmasanız da yiyecek türlerini genelleyebilirsiniz.
En az 12 saat boyunca bir şey yemeden gelmeniz kan değerlerinizin doğru ölçülebilmesi için önemlidir. En önemlisi randevunuza geldiğinizde doktorunuzdan hiçbir şekilde çekinmemenizdir. Unutmayın doktorunuza söylediğiniz her şey sizin ve onun arasında kalacaktır. O sizin sağlıklı yaşamanız ve zinde kalmanız için orada sizinle beraberdir.
Lifemed bünyesinde bir checkup çeşitli aşamalara sahiptir. Seçilen programa bağlı olarak değişiklikler gösterse bile bir checkup ana hatlarıyla şunları kapsar;
Checkup, bir “sağlıklı insan”ın bir “hasta”ya dönüşmesini önleyici ve eğer bir hastalığın başlangıcı görülürse bunu tanılayıcı, baştan aşağıya insan taramasıdır. İngilizcede yaygın olarak “kapsamlı fiziki muayene” olarak kullanılan checkup, hastalıklarda erken teşhis ve müdahale imkânı sağlar. Birçoğumuz tamamen sağlıklı hissetmemize rağmen belirtileri olmadan ilerleyen bir hastalığımız olabilir. Uzmanlar her bireyin, özellikle 40 yaş üstü bireylerin senede en az bir kere checkup yaptırmasını önerir.