Genellikle cinsel ilişki sırasında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle kişilerde birtakım cinsel yolla bulaşan hastalıklar meydana gelebilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların genel belirtileri nelerdir?
1- Cinsel organdan koyu kıvamlı beyaz ya da sarı akıntı gelmesi
2- İdrar yaparken beliren ağrı, yanma ve şiddetli kaşıntı
3- Sürekli olarak idrar yapma isteğinin olması
4- Cinsel ilişki sırasında ağrı
5- Kadınlarda adet dönemi dışında kanama meydana gelmesi
6- Kadınlarda meydana gelen kötü kokulu vajinal akıntı
7- Dışkılama sırasında şiddetli ağrı ve yanma
8- Cinsel organlarda, ağızda, vücutta oluşan siğiller, yaralar ve su kesecikleri
Bu belirtiler cinsel yolla bulaşan hastalıkların genel belirtileridir. Genel belirtilerin dışında her hastalığın kendine özgü belirtileri de bulunabilmektedir. Bu belirtilere sahip olan kişi acilen uzman doktora görülmelidir. Tedavi edilemeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kısırlık, düşük gibi ciddi problemlere yol açabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan genel olarak nasıl korunulur?
1- Cinsel ilişki sırasında partner seçimine önem verilmelidir. Hastalık mikroorganizmasını taşıyan kişilerle cinsel ilişkiye girilmemelidir.
2- Tek eşliliğe dikkat edilmelidir.
3- Prezervatif kullanımına özen gösterilmelidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
1- Bel soğukluğu: Erkekler idrar sırasında yanma, sarı akıntı; kadınlarda ise kanama, karın bölgesinde ağrı, akıntı gibi belirtileri bulunan bakteriler yoluyla bulaşan cinsel hastalıktır. Bu hastalıkta eşlere beraber tedavi uygulanır. Çoğunlukla ilaç yoluyla tedavi edilebilen bu hastalık hamilelerde düşük, doğan bebeğin gözlerinden problemler gibi durumlara sebep olabilmektedir.
2- AIDS: En bilinen cinsel hastalıklardan biri olan AIDS HIV virüsü ile birlikte bulaşır. Tedavisi bulunmayan ve öldürücü olabilen bu hastalık bağışıklık sistemini çökertir. Cinsel ilişki sırasında bulaşan AIDS kan ürünlerinin nakli, virüs bulaşmış iğne ile iğne olunması, virüs bulunan keskin aletlerin cildi yaralaması ile de bulaşabilir. Gebelik ve emzirme döneminde de bebeklere annelerinden bu hastalık bulaşabilir. Kimi zaman grip gibi belirtiler verirken kimi zaman hiçbir belirti vermeden hastalık ilerleyebilir. Ancak kan testiyle teşhis edilebilen hastalıkta tedavi yoktur ancak ilaç takviyesi ile hastaların ömrü uzatılmaya çalışılabilir.
3- Sarılık: Karaciğere etki eden Hepatit B ve Hepatit C cinsel ilişki yoluyla kişilere bulaşır. Aşılanma ve ilaç tedavisi ile önlenebilen bu hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Hastalığın ilerlemesi durumunda karaciğer fonksiyonlarını kaybederek ölüme neden olabilir.
4- Genital siğil: Vajina, anüs, penis ve genital bölgelerde meydana gelen değişik büyüklüklerde siğiller lazer, dondurma, yakma gibi cerrahi yöntemlerle önlenebilir.
Bilgilendirme amaçlıdır.