Son zamanlarda alerjik hastalıklarda çok büyük artışlar yaşanmaktadır. Bu artıştan en çok etkilenen kesim çocuklar olmaktadır. En sık görülen kronik hastalıklar arasında ilk sırada alerjik hastalıklar yer almaktadır. Çocuklarda ve bebeklerde alerjik rahatsızlıklar daha çok görülmektedir. Özellikle kalıtımsal durumlarda kaynaklanan alerji durumları yaşanmaktadır. Ebeveynlerin çocukluk döneminde yaşamış olduğu alerji kökenli hastalıklar çocuklarını da etkilemektedir. Alerjenler vücutta alerjik iltihaplar oluşturmaktadır. Bunun sonucunda da alerjik hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Alerjik Rinit: En sık görülen alerjik hastalıkların en başında gelmektedir. Hemen hemen her çocukta yaşanabilen alerjik bir hastalıktır. Burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı gibi belirtiler ile ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ilkbahar mevsiminde ortaya çıkmaktadır. Ev tozu akarları, polenler, peluş oyuncaklar alerjik rinit hastalığını tetiklemektedir.
Atopik Dermatit: Kaşıntılı ve kuru lezyon şeklinde olan atopik dermatit hastalığı 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Cildin nemlendirilmesi ve ilaç tedavisi kullanılması gerekmektedir.
Astım: 5 yaş altında belirtileri başlayan alerjik astım da çocuklarda çok sık görülmektedir. Öksürük, nefes darlığı, solunum yetmezliği, morluk gibi durumlar astımın belirtileri arasında yer almaktadır. Çevresel faktörler ve genetik faktörler astım hastalığında etmen olmaktadır.
Besin alerjileri: Anne karnında başlayabilen besin alerjileri bebeklik ve çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Boğazda aşınma, şişlik, kızarıklık, ciltte döküntü, bulantı, kusma şeklinde belirtileri bulunmaktadır.
İlaç alerjileri: Döküntü, kurdeşen ve ürtiker şeklinde belirtileri bulunmaktadır.
Evcil hayvan alerjileri: Edinilen evcil hayvanlara karşı olan alerjik tepki şeklindedir.
Böcek alerjileri: Böcek ısırması sonucunda oluşmaktadır.
Kurdeşen: Deride oluşan kızarıklık, kabarıklık şeklindedir ve kaşıntılıdır.
Bilgilendirme amaçlıdır.