Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi
ONLINE GÖRÜŞME
Whatsapp

Çocuk Kulak - Burun - Boğaz Hastalıkları


Çocuklar henüz yaşları küçük olduğu için birçok hastalığa daha kolay yakalanabilecekleri bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Bağışıklık kazanamamış olan çocukların bazı hastalıklara yakalanması hem kolay olmaktadır hem de bu hastalıkları atlatması daha zor olmaktadır. Çocukların yaşları ve organlarının gelişmişlik düzeyleri nedeniyle daha çok yakalandıkları hastalıklar şunlardır:

Kulak hastalıkları, burun hastalıkları ve boğaz hastalıları. Sağlık kuruluşlarında ve sağlık kliniklerinde kulak, burun ve boğaz hastalıkları polikliniklerinin ilgilendiği bu üç ayrı organa ait hastalıkların oluşmasında rol oynayan bakteri, virüs veya mikroplar aynı olabildiği gibi farklı da olabilmektedirler. Aynı virüs veya mikrop üç organı birden etkileyerek aynı anda üçünü birden hasta edebilmektedir.          

Kulak Hastalıkları

Kulağın fiziksel ve biyolojik gelişimini henüz tam tamamlamamış olması ve yeterli bağışıklığa sahip olmaması nedeniyle çocuk yaşlarda bazı rahatsızlıklarının daha fazla ortaya çıktığı görülmektedir. Kulağı anatomik olarak ele alacak olursak dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üçe ayırabiliyoruz. Bu üç bölümde soğuktan ve farklı enfeksiyon hastalıklarının yan etkilerinden dolayı iltihabi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Otit olarak tabir edilen kulak iltihabı hastalıklarının gerçekleştiği bölgeye göre de ismi değişebilmektedir. Dış kulak iltihabı, orta kulak ve iç kulak ve kulak zarı iltihabı olarak ayrılan iltihap türleri enfeksiyonel ve soğul algınlığı nedeni ile gelişen kulak hastalıklarındandır ve birçok çocukta görülür.

Burun Hastalıkları

Rinit olarak adlandırılan burun iltihabı ile birlikte soğuk algınlıklarıyla ortaya çıkan sinüzit, nezle ve grip gibi hastalıklar burun hastalıklarından birkaç tanesidir. Nezle ve grip bakterisi ve virüsü sürekli değiştiğinden aşı dönemlerinde sürekli olarak aşı yapılmak sureti ile bağışıklık kazanılabilmektedir. Rinit ise iltihabi bir hastalık olduğu için uygun tedavi yöntemi kullanılarak tedavi edilebilen bir hastalıktır.    

Boğaz Hastalıkları

Boğaz hastalıkları boğazda bulunan organ ve bölümlerden dolayı daha fazladır. Larenjik, farenjit, tonsillit gibi hastalıklar boğaz hastalıklarına örnek olarak verilebilir. Bu hastalıkların tamamının tedavisi bulunmaktadır. Çocuklar bu hastalıklara daha fazla yakalandıkları için bir çocuk doktoruna başvurarak çocukların uygun tedaviyi alarak ve aşı ile kazanılabilecek bağışıklığın kazanılması sağlanarak tedavi ettirilmesinde çocuğun büyüme dönemine herhangi bir kronik hastalık taşımaması için son derece önemlidir.

Bilgilendirme amaçlıdır.

Sayfa Sonu

Daha fazla sayfa yok

Sonraki Sayfa