Deri (Cilt) Kanseri: İnsan vücudunun dış yüzeyindeki deri (cilt) tabakasında zamanla meydana gelen ve normal dışı oluşumlar olarak ortaya çıkan ben, benek, çil, döküntülerdir. İyi huylu olup herhangi bir tıbbi işlemle tamamen yok edilebilen bu nodül benzeri yapılar zararsız ve selim urlar olurken bunların tedavi edilemeyip habis yani kötü niyetli olanları kanser olarak ifade edilmektedirler ve cilt kanserinin işareti olarak kabul edilmektedirler. Toplamda 4 adet deri (cilt) kanserinden bahsetmemiz mümkündür.
Bunlar şunlardır: Bazal Hücreli Kanser, Aktinik Keratoz, Skuumüz Hücreli Kanser, Melanom.
Bazal Hücreli Kanser: Deri (cilt) kanserleri içinde en tehlikesi olup aynı zamanda da en çok teşhis edilen türüdür. Güneşlenme ile ortaya çıkar. Özellikle açık tenli insanlarda görülmektedir. Tedavi sürecinin çok geciktirilmemesi gerekir. Tedavisinin geciktirilmesi halinde ülser geliştirmesi durumu bulunmaktadır. Tedavisi geciktikçe deri altındaki dokuları da etkilemeye başlar.
Aktinik Keratoz: Orta ve ileri yaşlarda görülmeye başlar. Güneşli havada uzun süre güneşe maruz kalacak vücudun sürekli açık kalan yüz, kulaklar, boyun, kafa derisi ve el gibi organlarda görülür. Ultraviyole ışınlarına çok uzun süre maruz kalmadıkça bu saydığımız uzuvlarda da görülmemektedir. Henüz kanser tam oluşmamışken ortaya çıkan oluşumlara aktinik keratoz denilmektedir. Skümöz isimli hücrenin % 10-15 oranında taşıdığı kanser riski dikkate alınarak kısa süre içerisinde tedavisine başlanması çok önemlidir.
Skuamüz Hücreli Kanser: Ciltte görülen kanser türleri arasında olup görülme sıklığı en fazla olan 2. sıradaki kanserdir. Cilt kanserlerinin ana kaynağı olan güneş ışınlarına sürekli ve aşırı derecede maruz kalan uzuvlarda görülür. Aktinik keranoz isimli cilt kanserinin devamı olarak ortaya çıkar. Cerrahi müdahale ile yok edilebilen bu kanser türü erken tespit edilip müdahale edilmediği taktirde, dudak, el, ayak, kulak gibi organlarda çok hızlı yayılma gösterir. İmmünsüprese denilen hastalığı olan hastalarda da hızlı yayılma göstermektedir.
Melanom: Diğer organları etkilediği ve tuttuğu için az görülen bir cilt kanseri olmasına rağmen en tehlikesi olarak kabul edilmektedir. Ortaya çıktığında en fazla birkaç ay içinde lezyonlar ile belirti vermeye başlar. Pembe, kırmızı nodüllerle de ortaya çıkabilen, hızlı gelişip büyüyen bu kanserin kısa sürede tedavi edilmesi şarttır.
Bilgilendirme amaçlıdır.