Şeker hastalığına bağlı olarak oluşan körlüklerin en sık görülme nedeni olarak Diyabetik Retinopati görülmektedir. Metabolik bir hastalık olan diyabet hastalığı insülin etkisinin yetersiz olmasından dolayı kan şekerinin fazla miktarda yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Diyabet hastalığı gözü ciddi anlamda etkileyen bir hastalıktır. Gözün sinir tabakasını etkilemesi sonucunda gözün düzenli bir şekilde çalışmasını bozmakta ve körlüğe neden olmaktadır. Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen ve sıkıntılı durumlar oluşturan hastalığa Diyabetik Retinopati denilmektedir. Özellikle şeker hastalarının düzenli olarak göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir.
Diyabetik Retinopati Sebepleri
Şeker hastalığının süresinin uzun olması bu hastalık için büyük bir risktir. Yani diyabet teşhisi konulduktan sonra 10 yıl gibi bir süre geçtiyse eğer retinopati rahatsızlığının görülme olasılığı da artmaktadır. Özellikle Tip 1 şeker hastalarında insüline bağımlı olarak yaşayan genç diyabetiklerde retinopati görülme olasılığının yüksek olmasından dolayı düzenli doktor kontrolü gerekmektedir. kan şekerinin kontrol edilmesi önemlidir. Özellikle ani bir şekilde kan şekerinin düşmesi yada yükseliyor olması retinayı ciddi anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Retinanın bozulmasını sağladığı gibi hastalığında ilerlemesine sebep olmaktadır. Böbrek hastalığı olan kişilerde, yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlarda, gebelerde kan yağlarının yüksek olması durumunda retinopati hastalığı oluşabilmektedir.
Diyabetik Retinopati Bulguları
Erken bulgular arasında küçük damarların balonlaşması görülmektedir. Ayrıca retinada kanama oluşmaktadır. Kontrolsüz olarak seyreden şeker hastalıklarında görme kaybı olması çok yüksek orandadır. Retinanın yeterli oksijen alamaması durumlarında istenmeyen damarlar oluşarak bu damarlardan oluşan kanamalar meydana gelmektedir ve ani görme kaybı yaşanabilmektedir.
Diyabetik Retinopatinin Tanı ve Takibi
Erken teşhis her zaman için çok önemli olmaktadır. Öncelikle hastada Diyabetik Retinopati olup olmadığının anlaşılabilmesi için göz muayenesi yapılmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde göz anjiyosu yapılabilmektedir. Ayrıca retina tomografisi çekmekte gerekebilir. Bu testler neticesinde hastalığın hangi evrede olduğu öğrenilerek nasıl bir tedavi yapılması gerektiğine karar verilmektedir. Lazer tedavisi gerekiyorsa eğer hangi bölgelere uygulanması gerektiği konusunda uzman hekimin karar vermesi gerekmektedir. Bu tür hastalıklarda tecrübeli doktorları tercih etmek çok daha doğru olmaktadır. Doktorun tecrübesi ve kullanacağı tedavi yöntemi çok önemlidir.
Bilgilendirme amaçlıdır.